Thursday, July 28, 2011

Cleansing Ritual

Ni aktiviti nak merelease2kan tension.

Sbnarnya sungguh x plan pon. Pagi nya tu sakit perut, x jd masuk lab. By noon, Alhamdulillah dah rasa OK. Toleh2 keluar tingkap, haih lawoooo nya la cuaca. Ajak2 Hubs keluar, tp dia malas sbb ptg nya dia keja, penat katanya. Tp kalo nak keluar sorg or bawak Aisyah dia izinkan.

Dan2 dpt msg K Mazni ajak merayap ke town. Ulam dicita pucuk mendatang la kan. Zasss... tanpa menbazirkan masa terus ajo mengajak beliau ke Barbican, dan beliau pula x byk halangan hihi. Maka bermula la xtvt 'cleansing ritual' kami...

[1] Mula masuk je jalan menuju ke The Barbican, terus terasa touristy gitu...






[2] Tiba2 K Mazni dpt 'ilham', 'eh jom lah naik cruise ship'. Kena plak bot bertolak 5 minit lg drpd waktu ps masa tu. Tanpa byk bantahan, duit dan tiket bertukar tgn. Dgn Aisyah yg tertido dlm stroller tu tetaplah gigih hangkut naik bot.


[3] Di deck bawah sbb Aisyah tertido kesian nak kejutkan keluar stroller. Cukup mencabar nak amik gmbr diri sendiri. Bak kata org Klate, kemas keming pegang handfon (cameraphone) takut jatuh dlm laut huhu.


[4] Pemandangan Plymouth drpd laut. Selalunya drpd tanah Plymouth tgk ke laut, hari ni reverse view plak :)


[5] Di bhg blkg bot. Dekat sgt dgn air laut. Terpercik2 air laut ke muka.



[6] Interior dlm bot. Sempoi je, tp siap ada bar bagai.


[7] X sampai 15 minit dah sampai Cornwall. Dkt sgt rupanya. Ni stop menuju ke Mount Edgecumbe. Lain kali bole cuba explore Mount Edgecumbe plak, tp kena bertolak sedari pagi. Masa ni x berkesempatan, sbb naik ferry yg trip terakhir. Kang nak balik kena berenang plak hehe. Trip belom habis lg. Belum pon halfway sebenanrnya. Lps ni lalu River Tamar and Dock Yard, tgk ships2 besar plak.


[8] Aisyah terjaga. Orait, semua org pon naik ke upper deck.


[9] Lps 10 min kot, baru dia warm up and start enjoy tgk kapal2. Mostly warships and submarines. X de la menarik sgt2, tp very educational for Aisyah yg dpt tgk big ships depan mata, the closest we've seen in front of us kot.




[10] Cherishing the mummy-daughter moment


[11] Beautifully Plymouth!


Lain kali kena naik lg ngan Hubs plak. Insya Allah may be ke Mount Edgecumbe, or ke Cawsand Bay, bole mandi laut. Alhamdulillah, kapal x beroleng2 sgt pon, so xde sesapa rasa mabuk2. Sesapa dtg Plymouth nnt bole la aku bawa ke sini, tgk cuaca and musim la kan. Trip took 1 hour and 15 minutes. Very good and recommended kalo nak suka2.

Alhamdulillah, by the end of the excursion mmg rasa happy and recharged sangat. Balik2 tu siap masak Ayam Penyet lg hua hua hua. Jadi x jadi blkg kira, tp laju berdesup je semua org mkn, x sempat nak amik gmbr hehe. Penangan tempeh la ni, mesti :P



6 comments:

yatie chomeyl said...

kade2 unplanned trip lagu ni lagi best deh sbb kito x tahu gaponk expect...jadi ado surprise, best la ;)

Nida said...

Cornwall... NZ ni pun ada tempat nama Cornwall. Kadang trip yg unplanned tu yg menjadi..:)

p/s: Oyis lama lg ke kat UK tu?

Alfian_Troxion said...

sana mmg selalu muram ka cuaca? anywayz.... aku suka ayam penyet....

Oyis said...

yatie: meme. lately ni acap wat trip spontan, sbb cuaca x leh nak kato panas sokmo even summer pon. or maybe jgk sbb thn ni mungkin last summer di sini, so ado masa jah terus amik kesempatan hehe

k nida: sbarnya byk nama yg serupa tau kak nida. saya ada member kat auckland ckp, sana ada plymouth, devonport, portland. ni k nida ckp ada cornwall plak. traverllers zaman dulu2 agaknya la ni, bila tgk tmpt akan2 kampung dia, letak nama sama. insya Allah mid next year balik dah, depending on laju x laju siap keja tu huhu

pyan: bole dikatakan la. sbnarnya time panas, ada je yg betul2 garing. tp org slalu kata weather UK ni upredictable. ye la, miggu lps belah mlmnya ada se-low 8C. in the summer tu. tp 2,3 hari lps tu siangnya 23C balik. kdg2 pg bungkus tebal2, ptg panas gile, terpaksa la kendong heavy coat tu. or pg nmpk cuaca promising, pakai la selipar jepun, ptg, nyaris nak kena frost bite jari kaki semua! hehe

Alfian_Troxion said...

kok sampey begitu unpredictable iye? hehehe...

Lady.Esma said...

feel free to visit akk nyerblog ye...