Saturday, July 18, 2009

My Parents Dah Balik Msia :(


Setelah 17 hari bersama, my parents pon balik semula la ke Msia smlm. Sedih mmg sedih, tp lega and happy dgr diorg selamat dah sampai kat rumah, Alhamdulillah...

Xpe la, masa ni la nak channel kan kesedihan itu ke arah yg positif. Bak kata Che Fadh yg mana parents nya pon dtg hari tu bulan April dan balik awal bulan May, 'Jadikan ingatan dan kerinduan tu sbg dorongan dan motivasi utk cpt siap, and cpt dpt PhD tu.' Kena wat PhD ni dgn lebih bersungguh2 lg. Byk yg terpaksa berkorban kerananya. Korban kasih seorg Atuk/Nenek kpd cucunya, korban kasih makcik/pakcik kpd anak saudaranya, korban kerjaya seorg suami terhadap isterinya, tak masuk bab korban duit, masa, tenaga lagi. Pendek kata, a lot is at stake lah.

Apa pon, aku happy parents aku datang. Lebih happy lg bila dpt tahu mereka happy tgk life kami tiga beranak di sini yg boleh dikatakan sudah settled. Tp paling membuatkan aku happy ialah bila mendapat dua remark ini. First one, dari Ayah aku, 'Kak Yih, you are a lot stronger than I think you are'. Kata2 ni diberi semasa kami bersama2 jalan di The Hoe dan aku angkat stroller Aisyah dgn Hubs ke atas tangga. This coming from my Dad, adalah satu pujian yg amat besar. And I think he meant it as overall la, bkn setakat stronger as in physically aje sbb tgh angkat stroller tu. Ye la, aku ni dulu lembik, selalu komplen la, x reti susah. Aircon kereta lambat sejuk pon muncung, x puas ati, sekali dtg sini, usahkan nak ada kereta, siap pikul stroller yg berat lg ke sana ke mari nak tgga, naik bukit bagai. Living life the hard way tanpa byk hal. Kira okay la tu kan?

Another remark came from my Mom, 'Eh cepatnya masak! Tau2 ada tiga lauk dah siap. Dulu, lambat buat apa2'. Hehe... mmg pon. Dulu berjanggut la tggu aku siap mandi, pakai baju, gi sekolah dan sebagainya. Skang, x reti nak slow2. Mungkin sbb dah jadi mak org, mungkin sbb duduk jauh di perantauan, hari2 kena masak after balik school, x leh nak beli lauk cap tunjuk mcm dulu2, so mmg kena masak secara express, kalo x kebulur anak n suami sbb balik lab dah lambat. Tp aku rasa kombinasi keduanya la kot. Apa pon, aku bersyukur la perubahan ni dah ke arah positif, and sedikit proud la parents pon sempat lihat perubahan ni. Almaklum la, aku pon dah tua, xkan nak duduk kat takat lama lg ye dok?

Spjg 2 mggu lbh ni hepi aku d hostess kpd kedua org tua aku. Bkn apa, selama ni x berpeluang, sbb aku asyik duduk dkt ngan diorg, so apa2 usually berkumpul di rumah diorg, bkn kat umah aku n Hubs. Plus aku manja kot, sket2 tumpang mkn kat umah diorg, bkn nya nak pelawa wat makan2 kat umah aku..hehe... So the last two weeks ni sempat la aku merasa adult relationship sket ngan parents aku hehe...

Semoga di masa hadapan ada lagi rezeki lebih utk parents atau adik beradik mahupun sedara mara dari Msia yg lain utk dtg menjengah kami di sini. Kami sekeluarga amat berbesar hati menerima kehadiran mereka. Atau kalo rezeki kami yg berlipat ganda, mana tahu, merasa juga balik Msia skjp utk cuti2 some time before the three year ends? Tiba2 terasa mcm idea yg bernas plak balik Msia itu. Selama ni, rasa mcm x nak (read: ngakk mampu) balik. X pe la, itu semua masa depan punya cerita la kan. Berbalik pada alam realiti, aku skang dah ada keazaman yg lebih kental. Yakni utk terus gigih berusaha hingga berjaya. Doakan aku berjaya yeh. Amin!


4 comments:

Jia said...

ammin..semoga berjaya..insy..happy dengar noris happy kt sana, lg2 stlh parents dtg melawat..lbh bermotivasi..chewaahh..kehidupan kt sana mmg struggle eh...wlpn jia x penah hadapi tp dpt feel bila baca blog kengkawan yg da ada kt oversea, esp noris, ina n et..miss u guys..cayokkk!:p

noris said...

thanks jia.. i miss u too!

x tau la kalo struggle tu kita aje yg pelik, org lain ok je ke, wallahu a'lam la... tp adat la, bila berjauhan, mmg terasa berganda2 la susahnya, especially tiba2 time rindu itu dtg ke, time weather mendung, gelap, sejuk dsb nya, mula la teringat malaysia tanah air ku... hehe..

Areniece said...

hmm...memang dah berubah kazen aku yg sorang ni..dulu manja berlebihan,bab mandi lama tu memang tak leh nafi la hahaha...tapi sekarang noris lebih tough..kak anis pun tak serajin noris memasak. makan lauk tunjuk2 lebih banyak dari lauk masak sendiri.tak leh jadini...makanya petang ni nak goreng cempedak..pastu nak masak sotong huhuhu..tercabar tercabar!

noris said...

wah... x leh lawan la goreng cempedak, sbb sini x dek cempedak. konfem menang kat anis!