Thursday, May 2, 2013

Zayd's 2 Month Stats

Tadi gi Klinik Kesihatan utk appointment Zayd utk umur 2 bulan. So hari ni dia kena jab utk 1st dose of DTaP/IPV/Hib vaccination. Alhamdulillah, so far he looks fine and the wait at the clinic was also short, sejam je dah siap semua.


What I really wanted to share today is, Zayd's growth progress. Sejak dia lahir aku x sempat2 lg buh details kan? So let's just share here:


Birth
Weight: 3.76 kg
Length: 51 cm
Head Circumference: N/A

1 month

Weight: 4.8 kg
Length: 55 cm
Head Circumference: 36 cm

2 month

Weight: 6.4 kg
Length: 60 cm
Head Circumference: 40 cm

Mmg terkejut tgk berat si Zayd ni, baru 2 bulan dah 6.4 kg! Si kakak Aisyah dulu, lahir lebih berat drpd adik Zayd (3.88 kg), and at 2 months dia baru 5.6 kg (refer here). Patut ler sampai sakit2 tempat c-sec aku tu bila kendong and ulit Zayd ni lama2. Lebih berat drpd sekampit beras cap rambutan kat dapur rupanya...


Alhamdulillah, semua dari Allah. Alhamdulillah jg, Zayd masih exclusively breastfed, so kiranya yg aku mkn byk2 tu, it goes somewhere useful la kan hehe (ayat penyedap hati melantak x brake haha). Mungkin ni beza anak lelaki dan perempuan. I remember Aisyah at the breasts was more main2 dulu, hisap berlama2an bercinta nak tunggu dia selesai. But with Zayd, he's a much more efficient sucker, hisap skjp je but mmg rasa kosong, kosong, kosong tangki after every feed. 


On the BFing front, I have started pumping since colustrum keluar lg. Zayd dah start jg minum EBM time2 aku keluar and tinggalkan dia for a few hours menyiapkan urusan aku. No problem with botol, Alhamdulillah. Will write more on this when I have the time (more like IF I have the time dah skang ni. I am so backlogged with my entries dah skang ni huhu). 


Ok anakanda minta feed lg. It's almost 1.30 am dah ni tp since 11 pm dia jaga x nak tido2. Before this dah cantik dah bedtime dia, but org bertukar bulan kot, dah kacau balik. 


Ni dia recent pic of Zayd. He sure looks like a wrestler here, doesn't he?





8 comments:

Mama Vogue said...

Bam bam..!!
Geram tgk ketul2 tu..hihi

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
mama ila said...

comelnya baby..bambam..hehehe

salam kenal..ila follow yer =)

Marsha~ said...

Zayd sangat comel.......

Oyis said...

mama ila: salam kenal kembali. kita pon follow ila jg dah ni

marsha: tenkiu!