Monday, May 20, 2013

New Look

On Saturday, I took Aisyah to the the hairstylist to chop off her lovely locks. Siap tinggal Zayd kat umah dgn Hubs tu, feeling2 girls outing gitu dgn anak dara tu. Sejak sekolah ni, agak leceh nak handle rambut dia yg pjg dan asyik tangled kusut masai kalo x disikat betul2 tu. Mcm hari2 nak pakai conditioner je, and kalo dah basahkan rambut, x sempat nak guna hairdryer plak pagi2, kena air dry dulu dlm kereta, dah sampai dkt sekolah baru nak put on tudung, tu pon x baper kering lg, x syok la aku takut rambut dia kepam and berbuah plak. So easiest solution, keep it short.


Mula2 dia mmg x nak potong rambut, but then she warmed up to the idea. Alhamdulillah dia OK je. Aku yg ada lump in my throat the whole time sbb all her life, 2 kali je kot dia potong rambut (first hair cut diceritakan di sini). So, life dia, especially di UK, sgt synonymous dgn rambut pjg. Masa kat UK (mungkin sbb x rush sgt pagi2 nak gi keja and anak pon masih satu masa tu), I had a whole lot of fun buat mcm2 pesen hairstyle sblm hntr dia gi sekolah pagi2. Now I don't have much time in the morning, and bila dia dah pakai tudung lg la x de chance nak pakaikan dia nice bow or ribbons mcm dulu kala kan. Kalo dia bermain lasak lg la, Masya Allah, masam peluh dkt rambut pjg2 gitu, so better potonglah. But mmg aku yg berdebar2 and nak menitis air mata tgk rambut dia kena chop chop chop. It's like I'm erasing a part of her life in Plymouth, and walaupon ianya berbunyi spt aku seorg yg sgt loser, aku admit aku still nak cling on to whatever's left of the life over there sedayanya. 'In denial' kata Hubs, seraya menukar waktu jam laptop aku yg masih menyangkan waktu UK kepada waktu Msia. X sensitif betul dia ni  *nangis*


Anyway, as they say, 'life must go on', and I take it as a new beginning. Patah tumbuh hilang berganti, so here's a new start to life, especially her schooling, in Malaysia. Yg penting, Aisyah ceria. She is loving ehr new look, and it is manageable now.









Kakak isn't the only one yg potong rambut. I had mine cut too at the same hairstylist, sbb nya dah lebih 2 thn x potong. Masa kat UK mahal sgt nak pi salon, and also x de option muslimah kan, so kalo rimas sgt potong sendiri dpn cermin senget benget. Last2 bila malas terus la biar aje memanjang. Now dah bersalin, rambut pon spt biasa, dah start gugur dgn jayanya, time to chop off jg. Snip snip snip!


Last but not least, adik Zayd x mau ketinggalan uols. Dia pon weols botakkan rambut sbb from birth x sempat2 nak botakkan. Ni pon aku agak berdebar, sbb I loved the blond-ish tint in his hair (kenan sbb duk tgk rambut Mat Salleh sokmo masa mangandung katanya), but since sunnah rambut bayi dicukurkan semua, so x pe la. Moga2 rambut yg bakal tumbuh ni lebih sehat dan mencerdaskan mindanya, Insya Allah. Di bawah ni Before and After pics of Zayd.





Here are the two siblings donning their new hairstyle. Aren't they the cutest? 





 

3 comments:

mirah said...

Takpe comel juga Aisyah rambut pendek.. :)
Aisyah kat taski half day je atau sampai petang? belum terserempak lagi kita. Hihi..

Oyis said...

mirah: sampai pkl 12 je. lps tu dia lepak umah nenek dia hehe. mirah sampai ptg ke hntr khadijah?

CeqGu said...

comey jer aisyah rambut pendek. adik zayd plak nampak seksi betul hahaha