Sunday, February 19, 2012

Winter Break - Disneyland (Part 4)

Sorry agak lama x bersiaran. It was half term holiday, and then I fell ill. Skang dah rasa okay, but still not 100% well. Got a conference to attend tomorrow, so hopefully all will be well..


Ok, sambung, 31/1/2012, 3rd day in Disneyland...

[1] Pagi ni xde extra hours, so x guna bgn awal2, park only opened at 10.30 pg, so pg ni, breakfast kat hotel plak. Rupanya, everyone had the very SAME idea, so, by pkl 9 am tu, mmg queue gile2 pjg sampai ke tgh jalan (from the restaurant) la jawab nya, menunggu giliran dpt meja kosong. So, even if park buka lewat, please do go for breakfast early jgk eh. Anyway, our turn eventually came, and s expected, cereal and croissant je yg bole mkn...





[2] Kitaorg decided to finish off Walt Disney Studio Park today for the first half of the morning (x masuk Disneyland Park langsung) and spend the evening in Paris. So mula2 skali, we went to the see the 11.15 am show, 'Animagique'. Show dia mmg best, menonjolkan karektor2 dan babak2 dlm byk filem animasi Disney, spt Lion King, Jungle Book, Nemo, etc, tp dlm bentuk patung on stage, joget2 nyanyi2 lagu drpd movie2 tersebut. Sayang skali mmg x dibenarkan rekod, so mmg hanya bole ingat2 dalam kepala aje lah show dia. But shows are great sbb mmg cuaca hari tu adalah -3C rasanya.





[3] Before we went into Animagique, I actually went to get us a 'Fast Pass' for the Tower of Terror ride. Fast Pass ni adalah di offer utk ride2 yg glamer, yg kalo queue can be more than an hour. What you do is, book satu fast pass, and they will give you a ticket with what time to come back (I went around 11 am to book, my time to come back was 11.45-12.25). Tp x leh amik the next fast pass lg for another 2 hours slps tu (so bkn lah setiap ride bole fast pass kan).


Anyway, dah lps tgk show Animagique tu, apa lg, aku berkejaran ke Tower of Terror. Hajat di hati nak naik ngan Hubs (gilir2 jaga Aisyah), but last minute dia hilang interest so I went on my own hihi. Just to show how wicked the ride was, aku letak video Youtube org lain, check it out, it was wicked!!!! Mmg terjerit2 la dlm tu, zero gravity moments...! Mula2 nak naik tu mmg dah seram, sbb gi sorg, and also sbb dia buat2 feeling menyeramkan, Twilight zone gitu. And the ride itself, mmg dasat la. Tu je lah pon adult rides yg aku naik, the rest mmg naik yg Aisyah bole naik aje.



[4] Meanwhile, Hubs and Aisyah tgh queue nak bergambar dgn geng drpd Monster Inc.






[5] Then diorg gi bergambar ngan Mary Poppins and Princess Ariel yg berkeliaran di sekitar taman. Aku masa ni masih lg x ingat dunia x jejak dunia kat Twilight Zone sana muahahahaha...




[6] Afterwards, kitaorg reunite, and we went on the Toy Soldier Parachute Drop. Ini lebih kurg mcm Tower of Terror ride yg aku naik td, tp kiddie nya version yg Aisyah bole naik. Masa ni the queue was around 25 mins kot. The ride was quite a popular one, coz it was in Playland.





[7] Lps dah kejung beku beratur lama2 nak naik Parachute Drop td, kitaorg pegi memanaskan badan dgn masuk auditorium to watch 'Cinemagique'. Berbeza dgn 'Animagique' td, yg ni memaparkan watak2 daripada movie2 Disney spt Mary Poppins, etc. I found it quite boring, but Hubs liked it. Cuma yg buat menarik sket ada efek2 spt air pancut (kalo hujan atas wayang, dgn kita2 skali kena air percik, etc). And ala2 magic sket pon ye jgk la.



[8] Balik hotel utk solat dan makan tghari tu. Tup2 terjumpa Minnie di lobi hotel, so amik peluang bergambar lg



[9] Around 3 pm, we took a train from Chessy (Disneyland) to Auber, Paris. It was only for 30 minutes (high speed train). The return tickets for 2 adults cost EUR27, bole guna berkali2 naik metro or bus di bandar Paris, as long as x lps midnite of the same day. Naik tren 2 tingkat, it was a bit of a pain ngangkut Aisyah dlm pushchair yg dah tertido. Paris is no place for pushchairs, and MasyaAllah, teruk betul barrier gates dia di setiap stesen, and x semua stesen ada lift. Mmg bole giler kjp, I tell you, so kalo nak travel with kids, kena pertimbangkan dulu masak2 perlu bwk ke x stroller tu huhuh...



[10] Di bandar Paris, first stop kononnya nak masuk tgk Mona Lisa dalam The Louvre Museum, TAPIII... museum tu tutup pada hari Selasa. Arghhh!!! tension kjp rasa nya. Dah la aku dtg Paris tu 80% psl nak masuk Louvre (I've been to Paris before, x pernah masuk Louvre lg tp nya). So sbb dah sampai, amik je la gmbr kat luar museum and from what we can see of the inside. Sayang, sayang... tp Hubs pujuk, and he says, 'nnt ada sebab nak dtg lg...' hehe






[11] By this time, Aisyah dah bgn, and she got hungry, so layan dia mkn. Masuk McD, bg dia mkn Fillet O Fish, apa lg. Kitaorg mkn macarons and cheescake.



[12] Around Paris at sunset





[13] Lps bertanya sana sini, jumpa lah kitaorg dgn La Fayette Gallerie, shopping complex tersohor di Paris ni. Hiasan dalaman nya adalah, OMG OTT sgt. Terus rasa mcm x layak masuk kedai, tp pura2 wat lagak ada duit berkepuk2 dalam beg hehe... Byg kan, 1st floor aje, bersusun Longchamp, Prada, Gucci, Marc Jacobs, blah blah blah. Plak tu bkn semua org boleh masuk2 browse dlm kedai2 tu. Kena queue dulu, so a nit intimidating kalo ko setakat nak pegang2 or cuci mato hehe. Anyway, kalo membeli belah di sini, please bring your PASSPORT with you, sbb pembelian above EURO175 dlm kompleks ni bole dpt refund 12%. Byk tu!!!








[14] Selesai membeli belah, kitaorg pegi ke stop terakhir, tmpt yg x sah pegi Paris kalo x singgah. X lain x bukan, Eiffel Tower. Kitaorg turun dkt stop Trocadero, and from there you get the BEST view of the tower sbb atas bukit. OMG, no words can describe it, but it was SO beautiful. I've been and seen Eiffel Tower before, but that was in the day. During the night, it was so different, the whole place lit up and it was almost magical, I kid you not! Dlm suhu minus2 tu, nekad jgk la gigil2 amik gmbr.







[15] Around 9 pm, diorg bukak lampu kelip2 dkt tower tu. Cantikkkk sgt!!! Here's a film of it.

video

[16] Hajat di hati nak naik tower tu, and then naik go on the River Seine cruise kat tepi tower tu, but our last train was 10.30 pm, so takut terbabas tido kat Paris City mlm tu, terus terpaksa kansel everyting, and make our way back to the hotel. Sblm balik sempat beli Churros and panini halal jualan org Morocca kat tepi2 tower tu. Kat sini byk jual souvenirs etc, and org yg jual tu pon baik2 bg diskaun lg sbb dia tgk kita punya muka pon dah tahu Malaysians. Eh, glamer la ye org Msia ramai yg pegi Paris. So bye2 Eiffel Tower. You had not disappointed us at all! Ada rezeki dtg lg, Insya Allah. PS: Tiada aksi2 comolot di sini, sungguh pon ianya bandar romantik, sbb laki aku kata buang tebiat ke apa hehe.



[17] Actually, train yg kitaorg naik tu servis dia habis 2 terminal sblm Disneyland. Driver train tu explain kat kitaorg, terminate kat sini. Semua org lain dah turun. Tp kitaorg tanya kat dia, mcm mana nak ke Disneyland drpd sini? Dia pikir kejap, pastu dia kata, x pe2, 'Stay'. Dia start enjin keretapi and bwk kemain laju sampai ke Chessy. All the while, penumpang hanya ada aku anak beranak. So from there, aku x putus ucap 'Merci' kat driver tu. So far, in my encounter with Parisians, diorg mmg baik2, xde yg org kata kasar or sombong. Bila ada masalah kat stesen keretapi dgn gate apa semua, ramai yg tolong angkat pushchair, yg tolong pegangkan pintu, yg bg 3 keychain lebih dalam plastik aku masa beli souvenir, yg driver tolong driver sampai ke pintu gate Disneyland etc. So Alhamdulillah, syukur pada Allah semua yg kami jumpa baik2 sahaja.


Ada one last part, so stay tuned okeh?


TBC



4 comments:

yatie chomeyl said...

paris ramai org islam, nk make pun sene jugop la. ore pun maso gi dulu borong keychain dgn scarf ado tulis paris tu. wat sourvenir bui ke sedaro maro hehe

isabelle said...

eeeee..bestnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....


ha..amekkaw.punya la jg harkat tu.

weh, u jenuh x kumpul duit nak gi semua tu?

Oyis said...

yatie: kalo di paris senang kot, tp di disneyland itself x dop choice sgt

isabelle: Alhamdulillah we got a bargain deal for this holiday. tp we did put aside sket la, utk disneyland nya fund (we had always planned on going, cuma x tau bila). we didn't plan on going so soon, but since ada offer, rembat aje lah...

miSs inTerpReted said...

you were sooooooooooooo lucky in Paris!!!!! But then again I was there for 4 days,so memang bound to meet the sombong ones (especially at the metro station!!).