Sunday, February 12, 2012

Winter Break - Disneyland Paris (Part 1)

Ok sambung...


[1] Pagi 29/1/12, kitaorg dah get ready utk naik Eurostar ke Disneyland. This is their waiting lounge. Very2 comfy and luas. Budak2 yg nak ke Disneyland mmg semua dpt activity pack sorg satu.




[2] Traveling with Eurostar has definitely impressed me. It's an international journey (UK-Paris), but it beats flying. Queue x panjang, check-in pon senang dan sekejap giler, pastu bole bwk air mineral, air teh, kopi, brp gelen pon x pe, bkn mcm naik flight. Xde nak cek2 beg perfume dgn losyen kena letak dlm plastik asing etc, xde. Pastu sbb destinasi menuju Disneyland, mmg meriah. So kalo anak2 kita menyanyi2 or gelak2, x de sapa suruh Shhh!! Pastu time lunch je, semua bukak bekal, walaupon ada gerabak cafe. So x de la segan.. Kalo naik flight, mana bole nak bukak bekal... Kalo dari London, x lama pon, 2jam45 min je dah sampai Disneyland (Marne la Vallee-Chessy). Bhg yg lalu bawah laut under the English Channel tu kjp je, dlm 45 minit kot, and Alhamdulillah x de apa2, xde rasa perubahan pressure, etc.






[3] Sampai2 je, kitaorg handover luggage dkt pihak Disney hotel uruskan. Very convenient. Then naik shuttle bus gi hotel utk check in kat hotel and collect park tickets. Shuttles come every 12 minutes, so not so bad. Actually kitaorg gi Disney ni ikut package, dpt Eurostars tickets, then accommodation plak dia bg hotel dlm Disney park for 4days 3 nights, with free shuttle service, and also park tickets utk both Walt Disney Studio and Disneyland Park for 4 days entrance. Dah dpt tiket nak gi masuk park terus pon bole, tp kitaorg bilik hotel dulu, solat, makan tghari etc..


Hotel kitaorg ialah Disney's Hotel Santa Fe. Antara hotel2 lain dlm Disney Resort tu adalah Disney's Hotel Sequoia, Disney's Hotel Cheyenne, etc. Tema hotel kitaorg adalah Cars (as in the animation). The hotel ground is massive, byk blok, and of course, byk pengunjung!




Oh dear, Aisyah just woke up from her sleep. Kena re-sleep kan dia ni. I'll continue tomorrow. I have the story written, just x sempat upload gambar je ni.



TBC




3 comments:

mast@work said...

aaa bestnyaaa.. good tips.. naik eurostar from UK ek..

sure enjoy habis aisyah

Azizul Azri Mustaffa said...

wah dah sampai Disneyland Paris..tak sempat nak buat buat post pasal Disneyland ni..kami 3 hari di sana Disember lepas dan tinggal di Cheyenne Hotel, berkonsepkan pekan koboi..hari-hari breakfast croissant hehe..mmg senang ada shuttle tu..pegi park pagi, tghari boleh blk rehat dan solat, then ptg sambung lg smpi malam..hehe..

Anonymous said...

Hello! I just wish to give an enormous thumbs up for the nice data you’ve
right here on this post. I will be coming back to your blog for extra soon.


Feel free to surf to my web-site spo2 pulse oximeter oxygen saturation