Tuesday, February 21, 2012

Discarding My Complaint-Based Life (A Little At A Time At Least...!)

Alhamdulillah...


Byk benda aku kena bersyukur hari ni:


1) Kusut kepala psl masalah programming sudah terlerai. Well, x la setel, tp setelah berbincang dgn sorg sahabat baik ku yg telah terdahulu melalui proses PhD, aku mengambil langkah tinggal dulu and buat benda lain yg lebih produktif in terms of finishing in time. Certainly picked up my mood and smgt juang itu datang kembali. Sekiranya aku masih berdegil nak siapkan jg, tentunya aku bertambah2 tertekan dan bad mood.


Alhamdulillah Allah berikan ilham melalui sahabat.

Alhamdulillah Allah datangkan sahabat yg ikhlas menolong di saat susah.

Alhamdulillah Allah hilangkan kekusutan jiwa (dah 2 minggu kepala dan hati tidak aman, tidur pon susah nak terlelap sbb otak terlalu ligat mencari2 penyelesaian, tp x berjaya pon lg).



2) Baru balik mendengar syarahan awam mengenai: Journey Through Sound.


Alhamdulillah, Allah bg telinga yg berfungsi baik

Alhamdulillah, Allah bg vocal chord yg sempurna, bole berbicara, menyanyi, mengaji

Alhamdulillah, Allah bg kefahaman dlm kelas td. Perkara yg diajar adalah perkara basic sound, tetapi bagus utk menguatkan ingatan, apatah peringkat menulis thesis ni mmg perlu panaskan semula bab2 sound...



3) Berazam utk mengamalkan sepenuhnya makan ketika lapar, berhenti sebelum kenyang dgn sepenuhnya. Alhamdulillah, Allah berikan tubuh badan yg sihat lg sempurna. Sayangnya aku dah mengabaikan sket2 amanah ini dgn let go mentekadarah x ingat, serta tidak mementingkan penampilan diri dgn alasan student. Jgn sampai PhD menjadikan aku begini hendaknya, nauzubillah...



Alhamdulillah, Allah bg fizikal yg sempurna

Alhamdulillah, masih ada peluang utk reverse damage2 yg berlaku

Alhamdulillah, rezeki makan yg Allah bg tidak pernah tidak cukup, malah berlebih2 lg...



OK, akhiri hari ini dgn nasyid 'Aku Ingin MencintaiMu' daripada group Edcoustic. Syahdu...




3 comments:

yatie chomeyl said...

ALhamdulillah atas segala rahmat dan nikmat Mu ya Allah :)

mast@work said...

haha gambar ayam tu tak agak2.. :P

noris said...

yatie: besar dan byk nikmat, mmg x dpt nak hitung doh, tp sokmo jgk la lupo.. huhu

mast: tp tepat dah sgt rasanya dgn keadaan skang :P