Thursday, February 17, 2011

Konsert Membunyikan-Semula Sains

Kat atas tu direct translation ke BM utk nama concert hari tu. Sengaja bg org susah google and landing kat sini sket hehehe... Haha, muntah darah x baca review smlm? Sbnarnya excited nak share ilmu baru dgn uols, tu psl la pjg berjela2. Ok la, utk menambahkan kemuakkan korg, aku sambung lg kisah Music Festival itu muahahahaha….

Tp kali ni cerita psl concert2 nya plak la. Best jgk la. Spt yg aku tulis smlm, mungkin aku sendiri ni pon baru nak mature in this field, so my appreciation for these kind of arts adalah lebih mendalam. Kalo dulu mmg kebuhsanan la nak tunggu each piece habis, tp skang dah bole terpaku and like, ‘wow, that piece was good!’ Seriously ada goosebump… It is not so much on what the music sounds like, but more on the creative process that takes place to make the music is what matters.

Aku perasan the mind shift ni slps balik the Sound & Music Computing Summer School kat Barcelona summer yg lps (klik sini to read). Sbnarnya, byk positif attributes aku dpt kutip spjg summer school 5 hari tu. Membantu byk dari segi ilmu asas, idea2 yg aku cedok utk teruskan PhD aku, smgt dan motivasi, ilmu dlm kelas and compare2 kerja ngan budak2 PhD lain. Kalo korg ada peluang gi summer school ni, aku recommend sgt2 sila la pergi. Even kalo mula2 tu rasa mcm, ‘ish buang masa aje pegi, kang x relevan langsung kang’, tp hakikatnya nnt akan perasan jg ada manfaat nya, majlis ilmu maaaa, mana bole sia2 aje kan…. At least it gives you the drive to do your job masa timbul time malas2 tu, sbb tgk kerja org lain mcm waaa so advance one..!

Berbalik pada cerita concert, ada bbrp piece yg menarik. Salah satu nya by my lab mate, Haans. Ni yg dia godek piano lama jd one new sound installation. Mmg menarik gila! Tp syg nya, dia lom upload lg ke YouTube. X pe la, just share gmbr buat masa ni.




Satu lg piece yg aku suka ialah by my lab buddy jg, Al tu. His piece was a duet between violin and benda lah radioaktif. Aku malas nak tulis tajuk panjang2 dlm English nnt dia search diri sendiri terjumpa plak blog ni ehhehe. Tp kalo berminat, sila la klik YouTube di bawah.





Oh, and co-SV aku menyanyi ok pada mlm tu, sambil2 main violin. Fuh, sedap suara mamat tu sebenarnya. Very, very passionate. Terkejut haku. Orgnya sempoi aje. Rupanya dia ni bestfren dgn Thom York, ahli kumpulan Radiohead itu…. He was even mentioned dlm buku ni, psl Radiohead, klik kat link tu kalo2 berminat nak order and baca. Co-SV aku siap pernah main dan tolong compose lagu lg utk band itu lagi! *pengsan*

Ok cukup lah kipas2 org2 lain dlm lab yg dpt buat persembahan mlm itu. Ini gmbr dua org ahli lab yg x de buat show apa2. Dgn x bersalah nya gi Launching (moral support tu), dan minum jus oren dan makan kacang free ehehhehe… (PS: nmpk mcm rapat dlm gmbr ni, tp kami x bersentuhan pon, ilusi optik semata).



Oh, and UoP and khasnya lab aku mendapat review yg begitu bagus skali dlm salah satu section in The Guardian Newspaper hari ni berkenaan dgn Contemporary Music Festival tersebut *proud to be a member*


6 comments:

isabelle said...

whoahhh..grrrand!!!
ur co-sv can sing? u pun ntah2 ada bakat terendam

Ayin Masliza said...
This comment has been removed by the author.
Ayin Masliza said...

wahhhhhh.... da bomb betul lahhhhh...nampak best! bila ntah kita nak gi sana...

Ayin Masliza said...

wahhhhhh.... da bomb betul lahhhhh...nampak best! bila ntah kita nak gi sana...

Ayin Masliza said...

wahhhhhh.... da bomb betul lahhhhh...nampak best! bila ntah kita nak gi sana...

Ayin Masliza said...
This comment has been removed by the author.