Monday, February 14, 2011

Once I Was A Milk Machine...

Haih sehari dua ni byk benar yg nak dikongsi dgn readers lain, tp x berapa sempat. Ni dlm kepala pon ada 2,3 entries duk berlegar2, tinggal nak ditaipkan aje. Time x de entry, kering garing blog ni, time byk idea ni rasa mcm nak bubuh 3,4 entries sehari, over betul...

But since Aisyah is sleeping now (awal dia tido mlm ni), bole la mengarang sket hehe. I'll start with cerita yg paling menceriakan lah today. Today I had a video conference session with my family, activity biasa di hujung minggu. Yang bestnya, minggu ni dpt tgk baby baru (my nephew) sbb diorg berpantang kat umah my mom. Masa tu diorg baru lps buat kenduri Aqiqah, Alhamdulillah... so dgn rasminya dah bole bgtau la nama my nephew ni Muhaimin :)

Oh my God, terkekeh2 aku ketawa tgk Muhaimim. Mata dia cerah aje x mau tido walhal Msia dah pon pkl 12.30 tgh mlm tu. Very2 alert, x padan umur baru seminggu. Meh dtg UK meh Muhaimin, ikut Aunty Oyis, kita tido ikut waktu UK nak? Hehehe... Geramnya....! Body dia solid and dah bole angkat2 leher dah, maybe sbb dia pon 4.1 kg at birth, development dia pon mcm cpt. Aisyah dulu lahir2 3.8 kg pon aku ingt lg dlm hari ke-3 mcm tu dah bole angkat leher ... Best2 pegang... Teringat zaman baru2 bersalin hari tu. Babies are all very2 the cute one kan..? Rasa nak cubit2 and cium, pakkal la jauh...

Aku ni mmg over excited, siap suruh Mak aku bukak mittens nak tgk jari2 dia, bukak booties nak tgk jari kaki (don't they just melt your heart away jari2 kecil tu?), bukak bedung nak tgk tali pusat yg x kering lg, pastu bukak pampers skali nak tgk 'bird'. Hihihi... maafkan Aunty mu Muhaimin, Aunty ada anak pompuan sorg je baru, x de experience baby boy so jakun di situ. Nasib x mintak umi Muhaimin bukak kain tgk jahitan c-sec.. jgn bimbang, itu x kan berlaku, sbb I have the exact same scar. I call it 'badge persatuan ibu2 beranak ikut tingkap' :P




Comel kan? Muka kesucian sungguh! Sorry kualiti gmbr x best, ye la, aku amik pakai kamera handfon, yg dihala ke arah skrin komputer plak tu, yg sememangnya imej dia low resolution pon. Tu yg sampai ada flash2 kat gmbr terpantul dek skrin komputer...

Aisyah pon x kurg teruja nya dgn cousin baru dia. Duk ulang2 sebut,'Let me hold you! Let me hold you!' ke skrin komputer, tgn siap depang ke depan ibarat nak sambut Muhaimin keluar skrin. X cukup dgn itu, siapbg botol susu suruh baby, 'drink water, drink water'. Alahai anakku, baby Muhaimin jauh kat Msia sayang... Kalo ada di Msia pon, baby x minum air lg, dia minum susu umi dia aje.

Speaking of which, Alhamdulillah setakat ini he is fully-breastfed. Aku jgk yg sayu sket hari ni sbb pg td aktiviti gotong royong membersihkan rumah, and Hubs suh aku buang semua frozen expressed breast milk aku yg masih ada berbotol2 lg dlm peti ais tu. Walaupon Aisyah dah stop nenen completely from last July, aku still rasa sayang nak buang. Partly bcoz to me, it is a reminder yg Alhamdulillah aku berjaya menyempurnakan niat nak fully breastfeed Aisyah sampai 2 tahun, dan partly bcoz bila dah buang the last drop of milk tu, x tau bila lg ada chance nak express it once again. Aku hanya mampu berdoa that I will have the priviledge once more in the nearest future, Insya Allah. The breastfeeding journey ni mmg was a very lovely one, x tau nak ckp mcm mana, but it wasn't a breeze la. Mmg kena ada smgt yg kental, kuat fizikal, mental dan emosi, dan sabar tahap maksima dgn sakit2 badan, x cukup tido, bgn mengepam mlm2, korban waktu kerja utk mengepam, and mostly kena redha tgk suami tido je all the while kita menetek dan mengepam, bcoz there's nothing they can do to help. But honestly, I would jump up at the chance do it all over again once more :)




Apatah lg si Aisyah ni dah pandai acting spt kakak. Dia pon geram tgk baby. Plak tu, cpt betul mengikut Nek Mummy dia tukar nappy baby la, bedung baby la. Dia pon ikut sama buat dkt teddy bear dia. Padahal tu baru tgk melalui skrin je tu, baru kjp. Kalo baby tu ada dpn mata, aku rasa pantang lepa kot. Dicuit coet la jawab nya. Bkn sbb khianat or nakal, tp sbb geram dan sayang. Tgk la tu? Siap bedung teddy dia dgn selimut. Pastu letak teddy dia dlm wheelbarrow (konon stroller la tu) dan bawak laju2 keliling rumah. Nasib baik yg dlm tu teddy bear aje, kalo baby Muhaimin mau terkincit2 dah... heheh





Esok Muhaimin cukur rambut. Bald babies adalah teramat cute! Even as a girl pon Aisyah dulu kitaorg cukur botak habis, ikut sunnah. Skang Alhamdulillah dah pjg. Ni pesen ikat pakai getah byk2 sbb dia indecisive nak getah rambut kaler apa hari ni. Semua pon dia nak, so kita pakai semua aje lah...





7 comments:

yatie chomeyl said...

takpo, tok lamo lg lepas oyis hbs phd, leh la aisyah jago adik dia sendiri pulop ehehehe

afni+hafiz=dani said...

alahai comel nye baby..rindu newborn baby yg nampak so naive =)

Elin said...

congrat da bf aisyah smpi umur 2 thn..sy still bf jugak..tggl lagi 7 bulan my dotter nk smpi umur 2 thn. Sayangnyer nk buang frozen milk tu kan...penat mengepam n menyusu terbalas rasanya..puas hati dpt menyusu anak kan. Tp my dotter umur sthn sebulan da campur..fully bf smpi setahun jer. Tp skrg still bf, cuma kat umah bbsitter jer da cmpur FM. Kiss2 to aisyah cute.

Ayin Masliza said...

Hah? 4.1 kh? fuhhhh... nasib baik ikut tingkap... jenuh nak neran kalau bersalin normal.... tak kisah lah, ikut tingkap ke, ikut pintu... sama jer pengorbanan seorang ibu itu...


memang comel sungguh Muhaimin, pipi tembam, mata sepet... comel... geram.. grgrrrrr....

noris said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Oyis said...

yatie:
kalo itu lah ketentuan yg terbaik, amin...

afni:
kan? mmg muka innocent x tau apa2 ni comel sgt2!

elin:
chaiyok2, teruskan breastfeeding selagi mampu, sbb khasiatnya x terbanding. 7 bulan dh x lama tu,u can do it! :)

k ayin:
tu la, 4.1 kg. smgt betul. tp pipi dia penuh & gebu, mmg bikin geram...!

sufi said...

kak yih, doakanlah sy berjaya exclusive bf muhaimin smpai 6 bln and continue sampai 2thn... mmg sgt2 mencabar nk fully bf nikan..