Tuesday, February 3, 2009

Lawatan Ke Eden Project, Cornwall

Setelah sekian lama asyik pusing keliling town centre Plymouth aje di hari minggu, maka last Saturday kami berjalan2 ke Eden Project. Ye la, last jln2 pon masa gi Bristol melawat Che Fadh bulan November lepas. Despite the cold weather (cuaca agak buruk sket utk jln2 sebenarnya), kami pergi juga sbb kalo nak tggu sunny and warm ntah bila la bole berjalan2 kat UK ni. X bole memilih you...

Eden ni ala2 yg Bukit Cherakah pernah nak wat dulu, mcm agro park pon ye jg. Ntah x reti nak describe. Tp dia ada beberapa Biomes, dan dlm tu ada la tumbuhan2 mengikut biomes2 seperti mediterranean dan tropical. Apa2 pon relaxing la juga. Nak kira exercize pon ye, sbb byk kena berjalan. Hehe.. For more info, ni web dia http://www.edenproject.com.

Perjalanan bermula menaiki train First Great Western dari Plymouth ke St. Austell, Cornwall. Harga tambang 8 pound return per adult. Not bad. Journey dia satu jam sepuluh minit aje. Masa ni pkl 10 pg, nyaris2 ter'miss' this one. Bersama kami adalah K Mazni, student PhD di UoP jg, wat Psychology.




Ahh... cuaca begitu murung sekali. X kesah.. Ni Aisyah, merenung jauh, tgk muara di bawah... Teringat kat Sg. Muar ke? Hehe...


Alhamdulillah dah sampai. Ni la view dari atas. Bawah tu lembah di mana terletaknya Eden Project itu. Kalo dari St Austell station ke sini, naik taxi, 12 pound. Quite pricey for a 4 mile trip, but melancong kan? Admission tiket dia sebenarnya 15 pound, tp kalo ada student card, 6.85 pound. Nak best lg, kalo rakyat Plymouth, dpt 5 pound flat, tp kena bawak utility bills yg menunjukkan nama and address kita di Plymouth. Dan tiket tu tahan utk 12 bulan, x kira berapa kali nak dtg. Cool, huh?

Ni tgh cuba ubah gaya posing sket. Aisyah tido, sbb dia tido lewat semalam, pukul 2 pg. Dlm train sibuk nak tgk luar, so skang baru dia ngantuk, hehe...



Dalam usaha mempelbagaikan gaya dengan stroller. Aisyah tido...




Lagi konon2 nya nak bagi gaya lain sket masa amik gmbr tp jadik cam pengantin baru tersipu2. Masa ni dah kat dalam Mediterranean Biome.



Nampaknya Hubs lebih berbakat. X bole jadi nih...





Ok kita cuba berlakon candid plak. Better, no? Aisyah masih tido...




Masih lg di Mediterranean Biome. Posing gaya duduk plak. Aisyah masih tido lagi....





Pokok2... My Dad would really love this place. Nanti kalo diorg dtg aku nak bawa visit lg. Tiket laku 12 bulan kan? Hehehe...





Masuk ke Rainforest Biome. Kelakar sbb dia siap warning panas sampai bole dehydrated bagai... Siap pesan kalo haus minum air dekat water fountain cpt2, ada cooling room kalo dah penat/berpeluh nak pitam... Hmm.. x kena yg real lg kat Msia ... Tu yg cabut jaket tu... Tp ok aje... just nice la... x de la sampai nak pengsan :P


Feel2 dia mcm jenjln kat Zoo Negara gitu. Bau pon sama cam tu jek...




Ni Hubs bergaya depan Malaysia House. Sekeliling penuh ngan pokok pandan dan bermacam jenis pokok2 remnek yg lain. Biar benar... Mcm zaman sebelum Jepun je? Harus amik gmbr nih...


Siap ada kain batik kat jemuran and Motor Cup tu... X tahan!



Siap ada waterfall lagi. Kat sini mmg akan konfem basah2 sket bila lalu...



Sign ni adalah sgt kelakar, maka deserve an appearance here. Hehe... I bet x de sapa dlm Biome tu paham selain us aje... heheh...




Bila dah habis melawat Biomes tu, pergi ke The Core, tempat educational sket la kononnya. Tp agak bosan. Aisyah masih tido lagi!! Goodness, ngantuk sungguh ini budak!


Ok, gaya pura2 interested dgn leaflet. Hmm.. dah nak habis lawatan baru bukak leaflet. Apa laaa...


Haaa... dah bangun pon cik adik kita ni. Sengih2 kegumbiraan sebab puas tido and bgn2 terus dpt mkn ye? Dia sudah pandai duduk tegap dlm kerusi khas kanak2 tu. Oh, I'm so proud!


Sedar2 dah gelap lo kat luar. Posing jap tiga beranak kat luar Biomes.


Posing dgn Aisyah di bawah cahaya lampu sekitar Eden yg bergemerlapan.


Aisyah n Ayah





Eden di waktu senja...


Di observation deck. X leh duduk lama... Angin kuat giler, sejuk beku....


Begitu la adanya trip kami. Termiss train pkl 6.45 ptg, maka terpaksa tunggu train pkl 8.05 malam. Nasib tiket return, kalo x, kaunter dah tutup. Hehe. Plymouth dgn St Austell ni 24 miles je, so x leh wat Sembahyang Jamak. Nasib la masa tu dah solat kat Eden. If you're wondering ada tempat solat ke? X de. Sembahyang dalam changing room. All three of us, me, Hubs n K Mazni. Gasak la, masuk ramai2 pon ... hehe... Mmg agak challenging sbb winter siangnya pendek, so kejap2 kena berhenti solat, n sejuk nak amik air wudhu' tu, tp overall, we had a nice day out :)






7 comments:

Anggerik Hutan said...

menariknya akk tmpt akk gi tu..
tmpt apa sebetulnya tu..
ala2 perkampungan msia ker...
aisyah semakin besar n comel..:D
hehehe bila akk mention psl gambar akk nampak supe jer rase lawak pun..kihkih

Oyis said...

anggerik hutan:
haa... rasanya tempat tu tempat org wat research n also to create awareness pasal sustainable living. yg ada rumah msia tu sbb kalo kita sebenarnya hidup secara kg zaman dulu2 tu, rasanya mmg ecosystem x terganggu. pucuk ubi blkg umah, pokok2 sekeliling etc. yg tu yg nak ditunjukkan rasanya hehe... zai budak forestry pon mungkinsuka kot gi tempat ni.. kalo setakat nak rileks2 n enjoy2 pokok2 berlainan musim, bole la dtg sini hhehe...

tgh berusaha nak mempelbagaikan gaya ni. diri sendiri pon bosan tgk hehe...

Shue said...

aiyyaakkk aku pun tk sampai lagi tmpt tu...hebatnye korang..hhehee..ala..nanti aku tkde geng le yg nk join pi ngan aku nanti..sumer dh pegi..huk..hukk

chefadh said...

amboi mek...sejuk2 gedik ni mung g jalan2 ye mek..mana gamba snow mu mek..heheh

Oyis said...

shue:
alamak, tau la plak ko x pernah gi lg..aku ajak k mazni je la, sbb sama2 baru.. btw, ajak gak bad, tp dia x berminat kot... anyway, aku n k mazni seber=narnya frust sbb visit ug upsu organize ke babbacombe model village tu cancel. tu yg sungguh2 nak cari ganti la konon. ada hikmahnya sbb babbacombe tu outdoor, mesti metar2 kitaorg. nasib eden ni indoor hehe

che fadh:
gedik eh kitaorg... hehe... bosan la statik ajo. eh tgk gmbr mung nyer snow kat bristol, malu kawe nak post gmbr snow kat plymouth. cinonet je snow dia. tp at least kali ni diameter dia besat la sket drpd taik idung tu. cuma x leh buat snowman or guling2 like u guys did... still jealous ni woo wooo...

chefadh said...

sori mek, i didnt mean to say you gedik..ada akak kat sini kalau cakap sejuk..sejuk gedik, maknanya sejuk giler..sejuk sgt..sorry2 tak terpk tadi!

Oyis said...

x pe, no offense la. mmg gediks pon kitaorg ... hehe.. eleh, ngan i je pon, sungguh menjaga kesopanan n kesusilaan la che fadh nih...