Saturday, June 23, 2012

Tidur Siang

Entry ni sbnarnya lebih kpd kenangan hari muka.

Skang kan musim summer di UK, so siang nya mmg pjg. Aku rasa semenjak hampir 4 thn aku duk sini, dah berulang kali sgt aku cerita psl x cukup tido kalo musim summer ni, almaklum lah, waktu Maghrib masuk jam 9.30 mlm, Isya' plak 11.30 mlm. Haaa... mmg menongkat mata dgn dgn mancis la kan nak tggu masuknya waktu Isya' tu. Subuh plak masuk jam 3 pg, habis waktu Subuh jam 5 pagi. So kalo nak tido tu waktu nya antara 12 mlm - 4.30 pg sahaja lah di musim summer ni (unless nak tido lps maghrib dan bgn sblm subuh utk solat isya, tp mcm lg sengsara sbb brp kali mau tido bgn tido bgn daaaa). Gambar di bawah menunjukkan jadual waktu solat utk hari ni.



Oleh itu, lps subuh tu kan, dlm jam 5 pg, biasa nya semua org akan tido balik. Tp tido2 ayam je la pon, sbb matahari dah tinggi mcm pkl 8 - 9 pg kat Msia. Tutup curtains pon x brp menjadi kalo hari tu mmg cerah. Kalo hari tu hujan, mmg feel lah sket tido. Masa ni aku rasa saranan jgn tido lps Subuh tu x brp bole pakai, unless ko mmg x kerja la siang nya kan, so bole la nak Qailullah qadha' tido pjg2 sblm Zuhurnya etc. Kalo mmg kerja full-time, pkl 8 pg dah kena terpacak kat opis, sbg manusia yg lemah mmg kena tido la. Better lg lah tido lps subuh, drpd ko tido awal lps Maghrib dgn niat x nak tido lps subuh, skali Isya' dan Subuh ko ter-miss sbb x larat bgn kan huhu..


Begitu lah hakikatnya di musim summer. Saja bg gambaran, sbb ada jg yg bertanya sbb x leh imagine mcm mana pjg nya hari tu. Geli hati jg terbaca di ruangan FB sahabat aku yg sama2 menuntut di UK ni, yg tulis di wall nya kata sakit kepala, akibat x cukup tido, maka lps Subuh sambung tido lg, tp ditempelak plak secara sinis oleh rakan nya di Msia dgn saranan jgn tido lps subuh. Mmg panas lah hati rakan aku ni (which I understood). Dari elok2 member tu sakit kepala, terus jd sakit kepala dan sakit hati huhu...


Since Aisyah goes to school, she has to be in bed around 9 pm. Ni pon dah sgt lewat pada standard omputih, yg rata2 put their tots to bed around 8 or 8.30 pm (Giler. Burung2 pon masih belom pulang ke sarang masa ni).


So this is pemandangan at 9 pm from inside the house. We tried to keep it as dark as possible, suh dia senang tido.


Yg sebenarnya, kat luar, hah, cerah lg. Mcm mana x cerah, kalo solat ASAR waktu ni masih sah beb! Ni pon nmpk kelam sbb hari tu hujan. Kalo sunny mmg memancar2 sang suria kat luar. Burung camar pon masih bising lg kat luar (masa ni 9.12 pm)


40 minutes later, masuk waktu Maghrib. Officially, hari sudah malam...


Pendek kata, in the summer, anak dara saya tidak bertemu malam, ye lah, tido sblm Isya, bgn dah lps Syuruk (she wakes up at 7.45 am). Kalo kita yg tua ni kena la tggu Maghrib & Isya', so nmpk la jgk pertukaran mlm dan siang tu).


Oh, and this Ramadhan? It's going to be the longest yet berbanding tahun2 lps sbb it falls smack bang in the middle of July (thn lps2 Ramadhan fell in August, September, so hari walaupon pjg, x spjg in July). So nak teraweh kena tggu lps Isya' (around 11.40 pm), then bgn sahur and start posa from 2.30 am. Mencabar, tp bakal menjadi pengalaman yg unik dan menarik. Aku berdoa mohon kekuatan drpd Allah utk berjaya menempuhi segala nya, Amin... :)




3 comments:

Shahreel Shahrom said...

assalamu'alaikum kak,
nak tumpang tanya.. Antara senarai kawan2 akak yg ada kt tepi blog tu, sape yg masih aktif blogging, dok kat nz dan bekerja? Sy sebenarnya teringin nak nzcari rezeki..
Tq kak kalo dpt reply ye..

3yearshousewife said...

Oyis,
hehehe, mengusik kenangan entry nih..

noris said...

waalaikumussalam dik,

alamak, lama betul akak tinggalkan blog ni, kesian pertanyaan awak x
berjawab

anyway, berbalik kpd soalan tu ye. link kat sblh tu mmg ada yg dah x aktif berblogging, tp akak tinggalkan je jgk sbbkdg2 time down ada akak revisit, plus pics diorg byk yg cantik. in answer to your question, yg masih berblogging awak bole cuba lia@wellington. sorg lg kwn akak yg masih di sana ialah K Dlyn @ Otago, tp dah lama dia x update. tp kalo awak gi blog ni and jumpa emel address dia, bole cuba fwdkan soalan, maybe kalo emel add tu masih valid and dia berkesempatan, mungkin dia akan jawab, insya Allah.

satu lg kwn akak yg jg blogger di NZ awak bole try visit ucualong.com. tp setahu akak penulisnya dah nak balik msia soon, tp kalo nk tnya psl info sket2 tu insya Allah dia bole jwb kan

hope tht helps. all the best with you future :)


K As:
kan? saya pon mood saya sbb dah x lama dah ni nak balik...