Tuesday, September 27, 2011

Bedtime Story

Sempat update kejap kot. Berita best (pada aku).


Aisyah berjaya tido dgn sendiri nya!


Bkn yg jenis tertido depan tv or sbb penat main x ingat, tp style proper yakni after dah gosok gigi, wee-wee, bacakan bedtime story, baca doa tido, selawat, syahadah, minum milk, kiss2 & hugs, tuck up into bed, and 15 minutes later... zzz...


Alhamdulillah.


Sejak masuk nursery itu hari lg Alhamdulillah tido nya dah awal dan teratur, tp masih nak Mummy tido sama, peluk2 gitu. Belum bole style bye bye bye mcm org putih and Supernanny duk kempen tu. Ni kira remnant habit zaman2 BFing itu hari la ni, asal tido je mesti nak menyusu dulu. Dah stop BFing pon mesti nak ada haba2 Mummy kat sebelah baru bole lelap. Anyway, skang rasanya dah masa utk dia move on and tido independently. Tambahan plak, Mummy nya ni jenis kalo dah terlelap kat tepi Aisyah, subuh karang la baru bgn. X kan bole nak tido setengah jam dan bgn buat keja semula. So pikir2, kalo dah train siap2 ni, lps ni bole la Mummy buat blog thesis after dia tido. Almaklumlah, dah nak masuk masa kecederaan dah ni interms of buat PhD ni kan (extension).


So catitan pendek ni utk kenangan peribadi di masa hadapan. Sedih sbb I actually love golek and peluk2 ngan dia sblm tido, but at the same time kena didik jg dia to be more independent. Alahai, rindu la plak zaman tido bersama2. Lps ni kena tambah sorg lg baru la dpt ulang zaman peluk2 gitu hehe.


Apapon, if you get to read this one day Aisyah, Ayah and Mummy are very proud of you, very brave tido sorg2 with the night light switched off. Training time in total: 3 nights, tp mmg kena persevere and consistent. Betul mcm Supernanny tu ckp, budak2 nak tido kena ada rutin dan kalo bole jgn paksa2 or marah2, and that bedtime bkn bermula from moment mata dia nak lelap, but almost an hour before that dah start gosok gigi, baca buku cerita etc. Mmg time consuming, and you definitely have to schedule your life around it and drop everything else bila dah dkt2 bedtime (early dinner, no TV - terima kasih BT Vision On Demand - Msia Astro B.yond eh? yg bole record2 tuh?) But all is good, in the name of discipline. Without Hubs payah nak jadi, sbb aku pon disiplin tido ke laut. Tp nak ajar anak jalan straight, kena la start jgk berjalan straight tu hehe. Harap2 lps ni dah jd habit lah ye Aisyah, Insya Allah...


Oh tiba2 terasa tua... :)




 

10 comments:

Nida said...

Aisyah sudah semakin matang..hehe. Nanti pasti kita akan rindukan zaman kanak-kanak mereka...

MRM said...

Aunty Mas is so proud of you Aisyah!

AND congrats to the parents, without your patience and perseverance, it wouldn't happen.

Oyis said...

k nida: skang pon dah rindu kak. teringat zmn dia baby helpless x leh buat apa2 kecuali senyum x de gigi and merengek mlm nak tumbuh gigi. kalo masa baby mesti dkt 5, 6 kali bgn mlm - nyusu, tukar pampers, sakit perut, hidung tersumbat kena dodoi sambil dukung la, etc. skang Alhamdulillah, mmg x de dah bgn mlm lg. straight sampai ke pagi, baik susu baik toilet. kena dah rindu sgt kena la tambah satu lg besok *wink*!

mas: thanks mas. x tau sapa lg proud, aisyah ke mak bapak dia. kita bab parenting ni caca marba sket, ada amik style melayu kita, ada tiru style omputih. mana yg elok tu ikut je lah hehe. lg pon aisyah dah sekolah kan, so better tune in dah waktu tido. sian dia nnt kecik2 dah x cukup beauty sleep :P

Sazly Salfarina said...

Dah besau anak dara ko noris... Sian dia tade adik, erkkkkk.... :P

Oyis said...

sazly: haha.. mmg dah besar dan mmg kesian jg belom ber-adik lg. insya Allah, kalo Allah kata Kun Fayakun tu ada la tu nnt :)

Lia Sakinah said...

Bravo aisyah! Later on, u can train ur brother/sister to be pulak yek... Ur mummy dh sebut2 psl adik dh tu...i'Allah dh x lama lg la tu aisyah naik pangkat jd kakak... hehehe

Oyis said...

lia: masin mulut lia ni karang hehehe....

are fighter said...

Congrats mummy & ayah!!Aisyah is big enough..good girl Aisyah..

Diyanazman said...

syabas aisyah! abg miki nye masih lagi tidur nak meraba2 cari mummy daddy ada ke tak kat sebelah heheheheeh

Mama Zharfan said...

dh boleh tambah baby kecik tu hehhehe :)