Monday, December 22, 2008

Another Quick One

Aci x kalo kalo tulis sket walau pon aku kat lab n byk giler keja x wat?

Ok, another quick post. Maap, x de gambar. aku x transfer lg dari kamera. Sbb utama, x dan. Sbb kedua, aku sebanarnya berkobar2 nak tulis blog, tp dari umah la, the goody-two-shoes that i am, x nak wat kat opis, tp BT yg patut psg line tepon umah kitorg hari tu screw up, pas tu terpaksa re-schedule tarikh baru lps xmas, yakni 7 januari utk psg line tepon. eeeiiii... geram x terkata, sbb aku nak telepon msia, aku nak psg internet n blog from home, n aku nak tepon 0845-numbers kat sini utk settle kan byk bills lain, api, air, gas, etc.. (otherwise kena pakai HP mahal giler babeng utk wat call, dah la kalo kena customer service manjaaaaang je put on hold, sakit hati aku!). ok cukup luahan rasa wat pg ni.

aku kat lab ni, tp x de manusia pon. sbb nya, term dah habis. org semua balik kg bercuti daaaa... plymouth ni mcm serdang gamak nya. uni town. kalo cuti aje, ghost town. mmg terasa berbeza la time cuti ngan x. bebudak msia pon byk yg pegi berjalan2. ada yg balik msia, ada yg tour europe, ada yg pulun keja overtime. aku? aku lead life mcm biasa, pg gi lab, ptg main ngan aisyah sampai mlm, mlm tgk tv sampai tgh mlm, tgh mlm bergurau lg ngan aisyah sampai pkl 1 pg (budak tu tgh mengalami fasa x mo tido awal, apa bole buat). aku x ke mana2 sbb x de duit, byk keja, x de tempat nak tuju, plus korg la, x dtg visit aku kat sini. kalo x bole aku bwk jenjln hehehehe... sedap salahkan org hehe..

tp kalo korg nak dtg pon, tggu summer kot baru worth ur money. sbb skang mcm sejuk ajer, tp x snow pon. so kalo nak harap nak main main snow, bkn di plymouth tempatnya. temperature dlm 8C hari ni. kira suam2 la tu. kalo 1C ke, baru sejuk betul.

psl PhD plak, dah mula susah. biasa la tu... aku nyer prof suka approach yg mana aku x yah la baca2 sakan LR tu, wat dulu programming part or test dulu available tools. bagus juga gitu, sbb kalo baca teori aje pon aku blur gak, better get my hands dirty from the strat kan. masalahnya, aku ni sgt la x terror bab2 technical ni, tp terpaksa la beb. nak wat cam ne. nak x nak...

kdg risau aku, takut x leh bawak ke.. ntah la, aku pon baru lg, so i should give myself time. jgn cpt panic! tp tu la, manusia2 kat sini mcm fokus sgt wat keja. dah la aku sebilik ngan 2 org postdoc, tertekan aku. lebih membuatkan tensen tu sbb aku budak baru, budak lain dah masuk third year pon, so in comaprison nmpk byk sgt la ketinggalan aku nih. prof M baru nak amik budak baru nak recruit semula starting april depan, so i guess aku la antara batch baru itew... huhu...

masing2 kat sini pakai headphone je manjang, ngadap PC, so x de la nyembang2 sgt dlm lab.. mkn pon dlm lab, x kuar gi cafe ke. not to say diorg sombong, time giler tu ada je menyanyi2 n main gitar (computer music nyer lab kan?) lagu xmas ari tu diorg, tp jarang sgt la. aku rasa work attitude dia la, sgt serius.

plus aku rasa mcm insan kerdil pon ye jgk. mmg pendek pon. lg satu, aku sorg2 nyer female dlm group nih. lain2 semua laki. tua plak tu (kalo muda x pe, acah je). ada yg viva baru ni lg tua dari bapak aku, anak dah 3, besar2. amik ko. huhu... yg post doc 2 org lagi tu masing2 nak masuk 40-an. waaa... intimidating sungguh!

tp sorg postdoc tu baru aje berfamili, n expecting twins (i found sama hari ngan i found out farid n dila nak dpt twins, and i thought, man, it's an epidemic! hehe), so dia byk tanya aku mcm2 bab parenting, dari segi stroller la, breastfeeding la (sbb dia nmpk aku relax je pump dlm bilik tu), work schedule la etc. malu aku, sbb post doc pon berguru ngan aku - tp bab parenting je la. lain2 dia power kot :P but enough to illustrate that org sini wlaau dah ada phd, still humble. bole nak blaja dari aku ni, dah la muda (ahem), novice giler plak u...

ok enough la rambling. overall, life is good, work is progresaing, albeit slower than i would have liked (sbb x de previous experience), moeny is a litlle tight, but sufficient (hoepfully!), and most of all, Hubs and Aisyah are all happy and healthy. It's more than what I can wish for right now, though it wouldnt hurt if i could sort out that kink in the installation bit before new year. pray for us people.

happy holidays!

12 comments:

MRM said...

Ni macam luahan sama dengan one of the post sebelum ni, still rasa 'pendek' ya, he he he. Takpe la, it takes time. Nanti bila new batch datang, sure awak bertambah confident sbb dah jadi senior skit :)

Rasanya most uni mmg mcm tu kot keadaannya. Kat USyd dulu pun serious mcm tu juga, siap bilik co-sv belakang kita aje, kira kalau kita surfing apa2 sure dia nampak, guilty hbs, mcm 'mencuri' lak rasa setiap kali surfing :D. Either kena cuba biasakan or forever awak akan jadi panic and that will definitely affect your productivity. Kat UPM ni tak tahu ler sbb tak pernah duduk bilik postgrad, duduk bertapa sorang2 je dlm bilik, which I think is very good sbb tak bekerja dalam keadaan pressure.

Well, whatever it is, hope you'll feel better in days to come. You can do it!

Happy hols and happy new year to you n family.

EyesOfNabil said...

kalau taknak rasa bersalah taip la kat rumah dulu..then dtg fakulti copy n paste je ^_^

Tu la cara saya blog zaman2 rumah takde internet dulu ^_^

:: azrul hazri jantan :: said...

Panik?..rasanya ramai yg panik..huhu.. tapi kan,ada orang kata perasaan panik & risau nie adalah +ve sebenarnya..kalau langsung takda rasa panik @ risau,huhu ada something wrong la tue dgn PhD kita :)

Mummy HnH@arnie said...

hai oyis,
hopefully next time BT dapat install internet tue betul2...
err, penantian (network install) tue penyiksaan sungguh kan... hehehe...

btw, oyis pumping kat dalam bilik tue juga yer? kirenya, all ur (male) colleagues tau lah aktiviti pumping tue? Still gune S3 kan?

Happy New Year kay! ;)

Oyis said...

MRM:
luahan yg sama ke? aiseh, sudah lupa la... tu la amsalahnya kalo x blog slalu, lupa dah apa yg ditulis n belom... :P

ermm... in comparison tu buat master kat UPM duu masa ada bilik private tu, i think it's better bcoz bole wat keja tanpa was2. downside is, kdg2 x buat keja pon x rasa bersalah! haha... tp awak x pe, sgt berdisiplin, so no worries there :)

nabil:
akan ku cuba, tp pokoknya malas... hihi... cuaca kat sini cpt glap, pkl 4 ptg dah mlm kan, so bila dah mlm tu mcm malas nak wat apa2... balik umah pkl 6 ptg tu, masak, main ngan anak kejap, pas tu tgk tv, then tido. konfem x buka laptop dah, even utk menaip blog pon... x tau la kalo research dah progress betul2 nnt perlu buat keja mlm jg or not :P but thx for da suggestion. mungkin dlm cuti xmas ni saya akan gunakan cukup2 utk tulis blog, then naik tahun baru saya blast semua skali entry2 tersebut muahahah!

azrul:
selagi phd tu x siap, selagi tu x akan dpt tido aman kan? nasib badan...

mummy h&h:
a ah, kita pump dgn selamba sbb mana nak dpt surau kat sini ... tp diorg ok, x pelik pon.. huhu... speaking of surau, kita semyang pon public gak, tgh2 bilik tu, lantak la org nak kata apa, sudah jadi muka tembok... :P

btw, kita beli pump medela yg kecik (auto) utk opis, sbb tinggal aje pump kat opis yg tu, so kalo org curi ke, x syg sgt. yg spectra still the best, sbb senyap. yg medela ni, mak aiii... kuat giler bunyi dia. kata la s3 tu ibaratnya bunyi cam printer, medela ni ibaratnya bunyi cam mesin potong rumput ok? tp terpaksa la, syg s3 punya psl. plus kalo nak double pump kat umah, aisyah asyik tgk aje dekat medela tu sbb bising, x jd nyusu, so nak x nak, terpaksa la guna s3 kat umah br dia nyusu dgn aman n terpaksa la apologise kat semua dlm lab in advance yg mesin pump mdela kita berbunyi kuat gila... hehe

yzmahoney said...

kite masih xteror nk pump smbil susukan rayyan. Kelam kelibut jd nye..salah teknik kot. Blh x awk tnjuk gmbr cemane awk buat? Nway we as a student mmg x sng duduk slagi xdpt scroll dlm tgnkan..2-3 thn lg la gamaknye nk tdo lena.. *sigh

sumpit said...

i lg pressure!!!

research group hampeh sume muda2, tp tere2! diorg ckp aku hampeh x paham. roommate aku siap kata time dia buat Msc kat australia dulu, mmg terasa laaaaa rendahnya difficulty levelnya sbb german edu mmg dah advanced. Aku dgr, gulp, telan air liur.

as for now, topic pon still tarak. progress aku tarak progress. SV bg paper suruh review, penuh cacing, aku x paham. dok kt blk, asyik pura2 bz.

bilik aku walopon share 2 org, pintu blk sentiasa terbuka, so kena be on my toes, sbb dah byk kali sedar2 SV dok kat blakang n aku tgh tgk facebook korg2 la! malunyaaaaa kantoiii!!

MRM said...

Ha ha, lawak la Et. Ko baik2, kang disebabkan ko, SV ko pun sangkut FB gak :D Give it some time la kot. Cuba ko baca paper tu + other related ref. yg ko comfortable with, 50 kali, InsyaAllah faham ler nanti.

Betul la, kita pun susah nak tidur skrang ni sbb time nak tidur la mula fikir mcm2 pasal research. Seronoknya kalau dah fasa hujung2 cam Azrul ye, hai...

p/s Sembahyang in public tu std ah kalau kat overseas tapi kita tengah bayangkan macamana Noris pump in public, hmmm, ...terror lah! :D

Oyis said...

ET:
aku pon slalu gek pura2 busy. nasib tiap2 kali SV singgah lab aku nyer skrin x tutup bab buat keja tu.. hihi

MRM:
jgn byg lebih2... hihi... ala... pump tu discreet2 la, x de la nak angkat baju tanpa silu :P

Oyis said...

yzma:
malu la plak nak amik gmbr double pump nih hehe... nnt kita cuba searc ke kat net, mana tau ada, pas tu kita bg awak eh?

chefadh said...

halo..wa..sungguh aktif semau memgomen cerita si noris ye..hmm..ada gak minah tu kol aku ckp luahan perasaan dia..tp kesian dia aku jwp ala2 express je..sori ye..waktu tu mak nak bernapas pun sangkut2 demams..well, mcm2 jenis la approach sv ni kan..ikut jele kata dia..kan kata ur relationship wif u sv should be like a mraiiage relationship..hisy..bahaya gak kalo pk camtu..tp wala camne pun..redahkan saja la cik is..nak cerita byk pun tak guna kan..mmg dah takdok choice..kena buat ugak..untuk kebaikan kan..slowly u will have a grip on all those..dont be afraid to make mistakes..and dont be shy to ask..u'll never learn anything if u just assume something without really testing it..so if its time to get you hand dirty, let ot be! only time and effort will tell..talking about busy, sometimes, i think i am busy and sometimes i hope i know how to make myself busy..tau2 jele perangai aku ni kan..hai..lems...workload banyaks wokeh..dahla dah nak cuti dekat smenggu nih..hehe..apapun, doa2lah tahun baru Hijrah n Gregorian ni memberi lembaran baru dan lebih baik utk kita semua..amin..

Anggerik Hutan said...

waa. semenjak dah kat playmounth ni akk mmg bz gile kan..dulu kat msia...relaks je post entry..salam maal hijrah and selamat thn baru lunar calendar..hehehehe