Thursday, November 6, 2008

What Happened To My Frozen EBM?


Ada reader tanya psl my frozen EBM stock dari Msia tempohari. Selamat sampai ke?

Well, Alhamdulillah, selamat... daripada 51 botol yg dibawa, 8 didapati cair. Yg lain2 selamat dan beku. Ini adalah satu rahmat yg besar, sbb flight aje dah 14 jam, and trip to Plymouth took 4 hours, and duration dari airport hingga naik coach plak dekat 4 jam. All in all, 20 jam lebih la, and masih beku. Mungkin juga sbb fly ke negara sejuk kan, kalo kat iklim khatulistiwa x dpt la lama cam tu kot.

Plus maybe bcoz I used a total of 18 frozen ice packs and 2 sheets of Techni Ice. In my opinion, 18 is just about enough for 50 bottles, and any less is risky. The ice packs from Moms Little One's store are definitely longer lasting than the Techni Ice one. Tp ada 2 ice packs yg pecah juga, walaupon it says leak proof, maybe due to rough handling kt airport kot. Interestingly, EBM yg cair itu adalah botol yg duduk tgh2, yg duduk tepi2 x cair, suggesting that ice packs tu adalah sgt berguna, dan could be juga yg tepi keras lebih lama sbb weather sejuk kat luar so kena kat barisan luar dulu hehe...

Oh btw, aku bawak beg EBM tu as hand luggage, so it was inside the plane with us, and x termasuk la quota 20 kg sorg utk luggage tu. X tau la plak brape kilo berat beg tu. But if ada reader lain yg ada quota berat lg, better letak as luggage, bkn hand carry ye, sbb nya cuaca kt luar (dlm perut kapal terbang) is almost always a minus, e.g. -9C ke bawah.

Sampai2 kat Plymouth, terus masukkan dalam freezer yg kitaorg dah minta tolong si Zali ni belikan. Jd, x sempat la EBM tu cair. EBM tu plak telah ditest selamat Alhamdulillah, as Aisyah dah slmt minum pon 2 botol di bwh jagaan Ayah dia. Ok la tu, cuma Ibu dia je agak malas nak wat stock baru skang ni hehe... :P

Gmbr kat atas tu buktinya... Freezer ni agak dalam la, bagus sbb byk la ruang kosong tu. Dlm gmbr ni ada la dlm 40 botol.

2 comments:

Mummy HnH@arnie said...

Thanx a lot Oyis!;)
(raser cam entry nie "khas" utk diri ku plak... heheh)

Syukur, ebm (almost) sumer slamat ekk.. Faktor pi negara sejuk pon byk membantu (krg yg cair) tue... Boleh dikatakan almost one whole day EBM tue dok dlm cooler bag kan.. impressed!

At least, kalau xsempat pam ke, emergency hal ke, ader laa frozen stock utk back up... takdelah risau kan... p/s :

Oyis said...

mummy h&h:
mmg entry ni dedicated utk mummy h&h la... hehe.. tp muga2 one day bole bantu sapa2 yg nak travel with EBM, so x la was2 sama ada EBM tu tahan atau x...

alhamdulillah, rasa aman sket la nak gi uni sbb ada back up stock. kalo x, mmg jenuh la kena pump skang :p