Friday, March 22, 2013

Newest Addition

Ya Allah, lebih sebulan rupanya x berupdate blog ni!


Macam2 yg nak diceritakan, tp tu lah, once dah berenti menulis tu, dicampur dgn mcm2 yg berlaku dalam waktu sebulan ni, aduhaiii.. x tercerita plak. Antara yg dah rangka2 dlm kepala nak tulis, moment2 terakhir from Plymouth before balik UK, adaptation sejak touched down kat Msia, nak share jgk kisah viva hari tu mcm mana, dan mcm2 lg. 


TAPI...


Buat masa terdekat ni, nak share cerita yg paling BESAR lah buat masa ni (at least for me).


Introducing, 


Ahmad Zayd Alhadi.


Our son. Adik kepada Aisyah. Eh, Kakak Aisyah dah skang ni (dia insist kita panggil dia Kakak tau).






Sedikit info: 

Zayd was born on the Friday of the 1 March 2013 (1/3/13 hehe...) around 12.20 noon via C-section at Hospital Serdang, weighing 3.76 kg at birth. Alhamdulillah all went well (although the operation was SAKIT GILER tak ingat nya, but that's another entry lah ye). He's a little jaundiced, but is getting better. Doa2kan semua ok.


Lambat sgt update sbb mcm2 berlaku following the birth. Zayd masuk NICU, my incision leaking serum and blood, then Kakak Aisyah plak kena warded sbb demam panas and muntah2, and also pergi-balik a couple of days a week dkt Klinik Kesihatan nak cek adik Zayd's punya bilirubin level etc, etc.. so much so that I langsung x feeling berpantang you. Laju je melangkah and the hospital tu mmg dah hafal plak pelan lantainya dek bole tahan kerap la jgk check-in check out. But looks like things are getting better now, so Alhamdulillah for that.


Byk lg nak citer, such as the complete birth story, post-natal story especially al-kisah bertapa kat NICU dsb nya, breastfeeding challenges this time around, then ada gak rasa2nya nak tulis tips on what to do if you need to travel / fly at 30 weeks+ pregnant (I flew at 34 weeks pregnant ok balik Msia hari tu, gila gamble?!?), but that will have to wait. Inshaa Allah slow2 I will try to catch up. Rugi plak x document kan, bcoz citer birth and awal2 kelahiran Aisyah I can trace down to a 'T' dlm blog ni (dulu anak satu, x byk sgt kerja dlm pntg... now...hehe.. fengsan!)


I suppose ada yg going, 'weih bila pregnant, x tau pong?'. Err.. Zayd ni made in UK actually, tp aku x announce hari tu, saja bg surprise sket.  Ramai x tau, even sedara2 pon sebilangan kecil je tau sampai la dah balik Msia hehe. Close families je aku habaq. Kwn2 pon ada gak ala2 kecik ati sbb berahsia dgn diorg, tp aku hrp readers x mcm tu la ekk. Itu hari mmg focus dkt PhD, tp Alhamdulillah, now dua2 dah kira selamat. Klo ada yg perasan, last summer aku ada hiatus lama gile from blogging, itu penangan morning sickness la tu, dicampur dgn ke-busy-an thesis writing (tulis tesis, muntah, tulis, muntah, berselang selang. mcm tu lah). And also, dkt hujung2 tu gmbr aku kurg kat blog ni, asyik2 gmbr Aisyah je. As-sebabnya, perut dah boyot sgt. Badan pon dah besar huhu. 


Tapi x pe, kita tepek skpg gmbr dkt2 hujung tu. See? see? Patut la perut aku begitu besar, adik Zayd pon dah 3.7 kg lebih... (masa ni kat Plymouth lg).



Ok, nnt ada masa aku update lg. Nak gi makan nasi. X sabar nak abis berpantang. Ada tiket utk mkn besar sbb I am now a milk-machine once again hehehe :)


 

12 comments:

Nadiah Sidek said...

lor...sama-sama pregnant rupanya kita ye. isy, isy...dah bersalin baru tau :p. anak pun sama-sama lahir bulan mac. tahniah juga for your newborn baby! :)

p/s: ada FB tak? kalau ada, add la..Nadiah Sidek :)

yatie chomeyl said...

Meme pandai molek susuk, tau2 beranok doh.

Liyana said...

A BIGGER congratulations than your PhD..hehe. Pandai sorok ek?

azura said...

Congrates Oyis! :)

3yearshousewife said...

oh dlm tensen2 hari tu inilah yg terjadi ya, hehehe...anyway heartiest congratulations!

ilyani (mcE) said...

salam noris...amboi...sikit pun x bgtau kita yg dh blk malaysia...x contact pun...by the way congrats! baby boy lg....kita 4 puteri..putera blm lg...apepun selamat berpantang..do call me...0199834012.can't wait to talk to you

mast azmi said...

terer la oyis.. tetiba ja dah bersalin! pandai sorok.. congratulations.. sepasang dah.. selamat berpantang ok

Oyis said...

nadiah: thanks. saya dah add nadiah. smg ukhuwwah berpanjangan :)

yatie: hehe. susuk tu dop sgt, tp mugo sibuk br2 ni mmg jrg nk upload cerita pon

liyana: thanks. Alhamdulillah rezeki-Nya dtg pada masa yg tepat.

azura: thanks zura. zura lama lg di ireland? di FB pon jrg nmpk dah skg, sure sibuk dgn study tu

K As: haha... di celah2 kesibukan tulis tesis tu, ada jg rezeki dari Allah, alhamdulillah

mcE: saya lama dah x tgk YM, sorry la deh x royat. nak balik baru ni pon lorat sgt dah, x sangka dan viva jgk. saya balik dlm keadaan sarat 8 bulan stgh pregnant. saya x publicise pon saya nak balik bila, or pregnant, etc. yg tau family terdekat jah, sbb takut jgk kot balik dgn x dan sudah, atau x bole balik sbb x leh naik flight dah di hjg2 pregnancy mcm tu, kang malu royat ke org semua, kabar2 x jd. ok no fon dah salin. nnt saya kontek E deh. bilo nak mari KL ni? bole jupo...

mast: Alhamdulillah.. thanks mast. bkn nak sorok sgt, tp low profile skett je hehe..

CeqGu said...

Kitaorg kalau time 'berpantang' , memang pantang sungguh2, pantang nampak jer bedal belaka muahahaha

isabelle frankly said...

ya rabbi..comelnya kakak aisyah pegang adik.

slmt jaga diri baik2.
nanti abis pantang, u hoyeh la secukupnya

S.U.F.E.E.N.A.N said...

Puas telek muka oyis, still tak perasan!haiyooo..

Oyis batch ke berapa eh masa kt MMP?akak spm 97.

Mama Zharfan said...

Waaaa baby made in uk rupanya :) ♥