Monday, May 2, 2011

Lisbon, Portugal Day 1: Voyage of Discovery

Lama menyepi kerna pergi ke Lisbon, ibu negara Portugal selama 5 hari 4 malam sempena membentangkan paper di konferens kat sana. Alhamdulillah, smlm slmt sampai di rumah Plymouth. Byk nak diceritakan, tp pada masa yg sama jg, byk nak dikemas2 lg. Upload ceritanya sket2 la ye, in parts.

Hari Selasa lps (26/4/2011), pg2 lg dah berlepas naik train dari Plymouth ke London Gatwick. Actually nya stopped dulu kat Reading after 4 jam, then tukar platform naik lg sejam nak sampai airport. Pergh, mmg kematu mantap lah bontotkan. Aku paling x suka travel sbb ni lah - Plymouth terlalu jauh drpd London. Seksa.

Kali ni cabaran aku adalah lebih sket sbb Aisyah dah potty trained kan. Kejap2 nak wee wee. Kejap2 nak wee wee. Tempat ada toilet mcm dlm tren express or kapal terbang tu ok lg la, albeit pening2 lalat mak ko ni menunggu kan ko berak/kencing multiple times dlm toilet sebesar kangkang tu (gerabak kan bergerak huyung hayang, aku plak senang betul kena motion sickness, cpt je pening). Anyway, xde accident tu pon aku bersyukur dah, well done Aisyah!

This time traveling, kitaorg mmg made sure pemakanan Aisyah dijaga sepenuhnya dan beri masa yg byk utk dia mkn seselesa mungkin. X nak lg jadi mcm travel balik Msia tahun lps, sbb kejar kan masa, bg mkn Aisyah lewat/ atas stoller, sudahnya perut masuk angin, kembung dan muntah2 sebelum naik flight. Serammmm difikirkan kembali... So kalo asyik nmpk Aisyah punya gmbr2 ada pegang makanan after this, now you know why lah ye heheh...

[1] Start drpd dlm train ke Reading lg. Thanks to cereal to-go, bole mkn atas train. Siap sudu dgn susu lg.


[2] Ni masa transfer naik tren dari Reading-Gatwick Airport plak. Sempat makan pisang 2 bijik lg. Masa ni dah suruh gi toilet berkali2, katanya no. Skali naik train, xde toilet, baru la 'I wanna wee-wee'. Tarik nafas panjang and distract selama sejam sampai la sampai kat airport. Teknik berjaya, close call.


[3] Tiba di Gatwick dah pkl 2 ptg. Check-in bagasi, then mkn lunch dkt Giraffe Restaurant. Sedap jg. I had the 'Farmer's Vegetable Burrito', Hubs and Aisyah had the Fish and Chips plus Wedges.




[4] Lps mkn solat jap dkt Multi-Faith Prayer Room


[5] Berlepas naik EasyJet ke Lisbon. Dlm flight mkn snack2 gitu. Agak mencabar sbb kita x leh bawa susu (liquid), so bila anak merengek nak milk, nak beli x jual plak atas flight. Nasib baik diorg bg susu dlm pek2 kecik (utk bubuh dalam tea/coffee tu) sebyk sepuluh peket kot. Bukak dan perah ke dalam botol susu dpt la 3 oz hok aloh. Better than nothing. Tp kalo mmg anak minum susu formula x de masalah ni. Mintak aje air panas. Yg minum freshmilk tu kena cari penyelesaian sket.


[6] Dlm pkl 8 mlm tu sampai Lisbon (flight 2 jam 40 minit). Tgh sunset. Cantik betul Lisbon from above. Bandar tepi laut la kata kan. Jauh betul kena berjalan ke bagasi reclaim, jalan kaki 30 minit ada. Mentang2 naik low-cost nya airline, betul2 dia bg gate yg terpaling jauh drpd terminal :P






[7] Sampai hotel - AS Lisboa. Aisyah dah terlelap dlm teksi, so senang punggah2 dan kemas2 sket masa dah sampai tu. Oh, and kitaorg bawak slow cooker and kettle tu, so senang sket nak masak memasak dalam hotel haha.



Malam tu mkn agak lewat, and Alhamdulilah Aisyah terbangun masa dah dkt2 nak mkn tu, so dpt la dia dinner skali. Risau jg dgn x mkn, x ke toilet sblm tido, sengaja mencari nahas la kan. Lps depa semua dah tido, aku sakan membuat persiapan terakhir - esok pg registration dan after lunch aku present wooo. Dkt 4 jam gak kot aku siapkan2 apa yg patut, including rehearsel. Kecut!

Wokeh tomorrow sambung cerita eh. Utk 1st day kira dah selesai. From Plymouth to Lisbon aje dah traveled 12 jam ok. Letih! (8 pagi keluar rumah, 9 lebih mlm masuk hotel).

6 comments:

mast@work said...

bestnya,

oyis, kawan mas ada sorang tu suka bagi anak dia makan.. dia kata pasal motion sickness la.. cuma yang mas tak berapa setuju sebab dia paksa budak tu makan.. last2 muntah! menyampah.. banyak kali naik kereta dengan dia camtu le jadinya.. tak suka betul..

isabelle said...

kalo perut anak2 masuk angin, mmg leceh.nak suruh mkn ubat, liat...
xkan nak suruh minum air halia pulak.
adam pun lately dok muntah2

Oyis said...

mast: si aisyah ni mmg x bole dipaksa bab makan, tp kita kejap2 offer la, pisang ke, biskut ke, crisps ke, ikut dia nak nanti dia makan. yg paling penting tu mkn on time kot, (breakfast/ lunch/ dinner) and mkn benda2 yg dia nak (fish & chips etc). kalo beli pelik2 kang x mkn gak, and sometimes kalo travel ni nasi dia x mau, so kena cari at least McD beli fries pon jd la). Alhamdulillah travel kali ni dia x jatuh sakit.

isabelle: mmg pon. kalo dah masuk angin tu, cranky and nangis manjang la jawabnya. kita nak tolong pon payah

miSs inTerpReted said...

bestnya!! cannot wait for the next installment. :)

Oyis said...

sabb: comel je when u put it that way: next installment hihi

pearl said...

wah. naik easyjet jugak. kami pun naik easyjet ke copenhagen. nak tanye, luggage tambah 20kg ke guna yang cabin?