Tuesday, December 2, 2014

Nikmat Suara



Skang jam dah menunjukkan pukul 11.29 mlm. Aku baru je selesai mandi dan makan. Anak2 pun dah lama tido. Sejak tiga minggu yg lps, kalo hari Selasa mmg mcm ni lah. Semester ni aku aku diberi kepercayaan mengajar kelas Master, bersama tiga pensyarah muda yg lain, kira mcm kongsi subjek lah utk menimba pengalaman. Best juga, cuma kelasnya malam. Penat jgn ceritalah. Especially kalo minggu tu balik kampung mcm last week ni. mengharung jem, dah mlm baru touchdown sampai rumah. Pagi2 esoknya, kelas aku start on Monday, then Tuesday pg 2 jam (undergrad), mlm Master plak 3 jam straight. By the end of Tuesday, mmg flat lah rasa. But come next morning (Wednesday), by 11 am usually aku masuk lab plak tgk kerja students. So... it's been a busy a semester tu adalah sgt understatement.


Of course, selain penat, yg paling terasa adalah perit tekak. Mmg serius lupa bwk air ke kuliah. So byg kan kalo 3 jam, jdg2 3 jam lah x teguk air huhu. Pernah jg bwk air ke kuliah, tp sendiri lupa nak teguk. Ntah,... bila mengajar mcm x ingat apa. I am the kind who easily lectures until 2 minutes to the start of the next class. Mmg jrg lah habis kelas awal, habis silibus awal apa tah lg. 


Anyway, masa kat bilik air td terlintas, Alhamdulillah Allah kurniakan suara. Walaupun tak lah merdu mana, tp lantang smpi ke blkg kelas boleh dgr jelas tanpa mikrofon. Harapnya boleh menyampaikan ilmu yg bermanfaat. Selama ni tak pernah terfikir pun nikmat ni (punyalah alpa and take for granted punya org). Dan berdoa jg semoga Allah kekalkanlah nikmat ni, sbb ni lah aalah satu cara yg aku boleh guna utk menyumbang kpd manusia (walaupun dibayar gajinya).


Allahu Akbar, terima kasih atas nikmat suara antara nikmat2 yg lainnya, Ya Allah!



2 comments:

Min Aina Ila Aina said...

Betul tu..nikmat apa lagi yang kita dustakan? Jadi cikgu lagi la kena suara kuatkan, tambah pulak cikgu sekolah rendah.hehe.

Ainniah Zulkefli said...

Alhamdulillah...klo cikgu takdak suara, nanti murid2 ngantuk plak..hihihi..(gurau ja)

sy tumpang lalu ja..jemput singgah blog sy jugak :)

www.ainniah.com