Saturday, December 31, 2011

Tirai Penutup 2011...

Alhamdulillah, byk sungguh nikmat kurnian Allah pada tahun 2011 ini... What a good year it was. Let's recap some of the events that had happened this year.




Technically, I'm still in 2011, we are 25 minutes short from the new year. But it's not too early to wish Happy New Year. Praying that 2012 will be a more prosperous new year for everyone, insya Allah... :)




 

Friday, December 30, 2011

Tanda-tanda Anda Sibuk

1) Tulis blog dalam bullet point.


2) Laki anda pon acknowledge yg anda sgt busy, dan berkata, "Rehat lah hari ni, dah kerja kuat dah seminggu tu".


3) Meja anda dah x de rupa meja.



5) Nyaris balik rumah pakai kasut sebelah, selipar jamban sebelah.



Ok dah x bole tulis pjg2 dah, with my state of mind haha...



 

Thursday, December 29, 2011

Time to Take The Cards Down

For a lack of a better title, letak la title di atas.


Dah nak masuk tahun baru Masihi, so Xmas cards and pressies have been put down and stored away. Azam baru x de pon, cuma ada ada a few aims utk 2012 yg harap2 nya tercapai dgn izin Allah. Rasa mcm nak cuba cari masa utk tulis a few pending stories in this blog, sbg penutup tahun la kan. X nak terbawak2 sampai thn dpn, x sempat2 nak catat. Byk entry2 mcm ni, especially bab jalan2 sbb pics terlalu byk malas nak select and upload. Insya Allah akan cuba buat.


Before terlupa, nak tepek gmbr out with my close mate, Rh*na. We went out for coffee a few days before Xmas hari tu (Wednesday 21/12/11). She was my bestie mate / mentor semasa bekerja part-time dulu2, and we have still remained close friends by texting or meeting up every couple of weeks. She still works at that place, so lg la byk gossip2 yg disampaikan ehehe. It's a really interesting kind of friendship, sbb dia ni kalo ikut umur lebih tua drpd mak aku, and aku plak lg muda drpd anak2 dia. Tp kitaorg berada di frequency yg sama, so we clicked.


So these are pics of us semasa meeting tersebut, utk kenang2an di masa dpn. Si Rh*na ni sempat plak bg hadiah (well, actually tiap2 thn pon dia akan bg jgk aku hadiah, walau aku x sambut, nice person that she is).








Wednesday, December 28, 2011

Snow On Christmas Eve

Ok, sblm uols tertipu lebih lama, dan cpt2 SMS sana sini utk memastikan kesahihan berita ini, meh aku ngaku siang2, title ni gimmick je lebey. Sbb nya, tahun ni winter is quite warm (so far lah). On Xmas day, it was actually around 8C gitu, much to the dismay of all who had hoped for a white, snowy Xmas.


Akan tetapi, pada mlm Xmas Eve itu, aku ada buat makan2 sket. Just nak ajak jiran tetangga melepak, or istilah cool nya, 'Just Chillin' Out'. Fuh... rumaja kejap rasa. Saja la, sbb semua PhD students kat sini dah final year, and peluang nak berjimba bersama tu dah sgt terhad. So bila wat camni, dpt la tahu sket2 perkembangan jiran2 sekeliling. I made nasi ayam je, sungguh x original menu nya, main tangkap muat aje.








Snow yg dimaksudkan di sini adalah yg bebudak ni duk kikis from styrofoam wat alas kek ready-made member aku si Bard bawak. Nak tegah pon malas, sbb nmpk excited sgt diorg main, so biar kan je la, bukan susah nak kemas pon lps tu.







So that's the closest we had to snow lah so far. Sure was fun enough for the kids, though!



Unintended Error

Lately ni tgh sakan dah siapkan experiment. I have a deal with my SV to finish them in the soon future, so pulun la jg. In my field, experiment ni dlm bentuk simulation. That means, in order to get the result, lebam lah kena siapkan coding. And I think I am that at the moment. At least around the eyes.

Anyway, anyone who has programmed anything will know that the most annoying thing is bila compile, dpt error plak. Adeh... Aku, being the clumsy one, and sbb ilmu coding pon teramat lah limited, mmg kerap berhadapan dgn situasi begini. Kdg2 mmg berhari2 la jgk menelaah, kenapa la dpt error ni. Apsal haaa? Apsal???

Tp kdg2 syntax error je, sbb kecuaian sendiri. Haaa... ni kerap gak berlaku. Tertinggal (;) la, salah taip la, td declare variable nama lain pastu masa panggil buh nama lain plak la, etc. Sbb benda ni kerap berlaku, it makes me think tau, apakah aku ni selalu begini dalam segala aspek kehidupan?

Aku ni bkn lah bagus sgt, tp cuba sedaya nya mengaji la jg at least satu ain satu hari, time x haid tu kan. Cuma nya, bila baca aku yakin aje aku baca betul. Ye la, x kan la kita sengaja nak ngaji salah2 kan? Tp menengokkan kegopohan dan silly mistakes yg aku buat masa coding, menyebabkan aku tertanya2, ermm... ntah2 masa mengaji pon ada x brp betul dek terlepas pandang jgk kan?

Sbb tu la, ramai org dah khatam dan dah pandai tajweed pon masih bertadarus ramai2, or ngaji dpn tok guru jgk, padahal ilmu dah byk. Bkn apa, kita semua manusia, x lari drpd membuat kesalahan. Oleh sbb sini x de tok guru, the next best thing is pasang QuranExplorer la kan sambil ngaji, which I have tried lately, tp kdg kena pause2 jg sbb Sheikh Sudais ni baca laju ya amat hehe.

Setakat ini, Alhamdulillah, ok, cuma ada jg time2 aku tersalah baca spt yg aku agak tu i.e. Muslimun, baca Muslimin. Hmmm... nak kena lebih fokus ni masa ngaji. Moga2 Allah ampunkan dosa2 x sengaja yg kita terbuat semasa membaca Al-Quran ni. Astaghfirullah al-azim...


 

Friday, December 23, 2011

I'm Busy



Aisyah skang ada habit malas mandi. Actually, dia mandi lah jg, tp dah pandai create excuse utk melengah2kan.


Weekend lps x terkecuali. Waktu tu aku tgh sibuk kemas satu rumah, kira all-out winter cleaning lah. Mana yg berabuk, lap. Celah yg x nampak pon, lap jgk. Yg konfem nak wat balik Msia, dah seal siap2, x yah bukak2 kotak lg. Yg nak bg charity, (brg elok tp x pakai), ada 3 beg plastik hitam. Sampah 2 beg plastik. Mmg sejak pindah rumah baru April hari tu, aku ngan Hubs kerap buat mcm ni. Ala2 inventori gitu. Ye la, sbb dah tahun akhir tu satu hal la, tahun dpn nak balik kan? Sbb rumah terlalu kecik (half the size of previous house) pon ye jg. So x bole la nak jd hoarder. Bagus jg, x la accumulate junk byk2 sgt, and kalo ada mold2 baru nak naik sempena winter bole la disinfect and bleach lekas2.


Anyway, sbb tgh sibuk cuci2 tu, mmg cik Aisyah lewat lah mandi nya. Skali aku nmpk kelibat dia lalu, aku pon sergah, "Hah Aisyah, let's go 'mandi' ok?"


Tahu apa jawab dia?


"Ten minutes, OK? I'm busy. I got something else to do" selamba kodok dia bersuara.


Hamboih, jawapan.


Spontan aku jawab, "You're 3 years old. What in the world could possibly more important than 'mandi'?"


Bagai terkena panahan halilintar aku terpana kjp dgn jawapan aku. Bkn apa, Zuhur dah masuk 20 minit yg lalu, tp aku masih la sibuk mencuci dinding. Lg kan aku yg emak ni bole geram pada anak yg melengahkan mandi kerana pada fikiranku, apa lah sgt sibuk nya dia, dah tentu Allah lg geram pada hambaNya yg seperti aku, tgh melengahkan solat sbb mencuci dinding. Astaghfirullah al azim...


Cpt2 aku sudahkan dan bergegas ke bilik air utk menyucikan diri dan terus bersolat.


Oh anak2 kecil.. kdg2 byk yg dpt kita pelajari tentang diri kita drpd mereka... Aisyah, oh Aisyah, she is definitely my side mirror!!!!


Thursday, December 22, 2011

Shopping With Mummy

Sejak sekolah Aisyah dah cuti ni, manjang lah dia jd sidekick aku kan.


Salah satu activity yg kitaorg kena buat ialah, grocery shopping. Ha.. sbb dah nak Xmas, aku tgk td kedai pon penuh, bakul pon x de. Sbb ingat nak beli sket2 aje, x bother cari bakul. Tau2 dah penuh stroller. Tu pon sbb Aisyah komplen, 'It's too heavy. I can't carry anymore!'. Erk!!!



Pastu standard lah mak nya blogger kan, kejap2 petik gmbr. Kejap2 petik gmbr. Biar stroller rebeh ke belakang dah overloaded ngan shopping susu, telur, ikan frozen, sayur, bagai.












(Okay, I went overboard with the iSweep Panorama shots, ngaku2)





Tapi Aisyah tatapp lah happy dpt ikut mummy dia, sbb upahnya lumayan. Entah brp kali dah dia naik benda ni, aku lost count. Hari share video plak, heh.


video












Christmas Show At Aisyah's School

Xmas show kat sekolah Aisyah ni berlangsung pada 12 dan 13 December 2011. Ada dua sesi (same show, but tayang dua kali), so that parents have a choice of coming in the morning or evening. Tajuk show tahun ni ialah 'Snowmen At Sunset'.


Aku pegi dua2 hari. The first one tu sbb ingatkan Hubs x nak ikut, so aku gi je la. Then the next he decided to go, tp nak berteman plak, so again I went (show dia 25 minutes je pon). Apparently, better pegi la kalo mcm ni, sbb nya, budak2 akan nangis time dah habis show, tp cari2 mak pak dia xde, tp kawan2 dia semua ada parents (walhal mak pak dia nak dtg esok, or dah dtg smlm). Aku ingatkan lorat je citer kanak2 omputih yg kalo parents missed ballet recital merajuk sakan, rupanya budak2 mmg sedih ye kalo lps show parents xde.


Anyway, dah hadir 2 hari tu, harus la ada stok gmbr and video byk2. Sayang nya, polisi sekolah ckp, jgn share kat social network site sbb ada budak2, so sbb memegang amanah, aku x tunjuk la gmbr budak2 lain. Yg video aku give up la, x kan nak edit frame by frame plak kan. So ni je la ye. Just share utk kenangan esok2 and kot2 sedara mara si Aisyah kat Msia ni nak tgk.Some of the songs tu aku buh link Youtube nya (bkn kelas Aisyah - I assume that kalo parents dia dah upload kat Youtube, then dia bg consent la tu). Kalo feeling2 merry gitu, bole sing a long, x de sapa halang :P


1st Day




2nd Day